Raksts

Providus paziņojums presei par KNAB ziņojumu “Atklātie partiju finansēšanas pārkāpumi 2005.gada pašvaldību vēlēšanās”


Datums:
09. maijs, 2006


Autori

Providus


KNAB politisko partiju 2005. gada pašvaldību vēlēšanu deklarācijas pārbauda formāli

Veicot 2005. gada pašvaldību vēlēšanu politisko partiju deklarāciju pārbaudi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir koncentrējies uz formālu partiju grāmatvedības dokumentu pārbaudi un pašu partiju deklarētajiem pārkāpumiem, neizmantojot iespējas plašāk piemērot partiju finansēšanas un citus likumus. Tas tiešā veidā mazina partiju priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumu nozīmību, rada motivāciju partijām šos ierobežojumus uzskatīt par formalitāti, un nostiprina partiju savstarpējo nevienlīdzību.

Pirmkārt, veicot politisko partiju deklarāciju pārbaudi, KNAB konstatējis, ka Latvijas Pirmā partija (LPP) kampaņas ierobežojumu pārkāpa par 51 761,86 LVL. Ņemot vērā, ka LPP pati deklarēja aptuveni 35 000 LVL lielu pārkāpumu, KNAB aprēķinājis, ka šī partija, papildus pašas deklarētajam, pārtērējusi 15 867,14 LVL. Providus 2004. un 2005. gadā veiktais pašvaldību vēlēšanu reklāmas monitorings liecina, ka LPP televīzijā izvietoja 6 stundu 24 minūšu ilgu reklāmu, kamēr pārējās lielākās partijas vidēji 1 stundu un 47 minūšu ilgu reklāmu. Pati LPP deklarējusi, ka tā par 6 stundām televīzijā samaksājusi tikai nedaudz vairāk nekā citas partijas par aptuveni divām stundām. Tādejādi sanāk, ka viena sekunde komercetevīzijās LPP ir maksājusi 4 reizes mazāk nekā citām septiņām partijām (TP, LC, LSDSP, JL, Latvijas Kalve, TB/LNNK, ZZS/LZS/LZP). Pēc Providus aprēķiniem, LPP kampaņas ierobežojumus pārkāpa par vismaz 200 000 LVL. Providus savus aprēķinus balstīja uz pilnu politiskās reklāmas monitoringu, ko veica 10 mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām, un kurā ar mediju pētniecības aģentūras TNS palīdzību apkopoja datus par visu izvietoto politisko reklāmu.

Lai gan partiju finansēšanas likumā esošā ziedojuma definīcija nosaka, ka: “Par dāvinājumu (ziedojumu) šā likuma izpratnē tiek uzskatīta arī kustamas vai nekustamas mantas nodošana politiskās organizācijas (partijas) īpašumā un pakalpojumu sniegšana politiskajai organizācijai (partijai) par maksu, kas ir zemāka par attiecīgās kustamas vai nekustamas mantas vai pakalpojuma tirgus vērtību.”, KNAB dāsnās atlaides, ko LPP saņēmusi no komerctelevīzijām, par ziedojumu partijai nav uzskatījis. Jānorāda, ka likumā atļautais ziedojuma apmērs ir 10 000 LVL un juridiskajām personām partijām ziedot aizliegts.

Otrkārt, Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir noteikts, ka “par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra neievērošanu [..] uzliek naudas sodu politiskai organizācijai (partijai) no piecsimt līdz piectūkstoš latiem”. Tomēr KNAB dažām partijām piemērojis sodu, kas identisks pārsniegtajai summai – Tautas partijai – 2340 LVL, Latvijas Zemnieku savienībai – 2656 LVL, Latvijai un Ventspilij – 3215, 39 LVL, u.c.. Savukārt partijām, kurām konstatēti daudz lielāki pārkāpumi (TB/LNNK – 10 232, 86 LVL, Latvijas Zaļajai partijai 17 011,96 LVL, LPP – 51 761, 86 LVL), uzlikti sodi 5000 LVL apmērā. Šajā situācijā, KNAB pārkāpumus nav vērtējis kontekstā, nepiemērojot tos proporcionāli partiju pārsniegtajiem priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumiem. Jānorāda, ka Saeima Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai ir nodevusi grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz, ka partijām pārsnieguma gadījumā ir jāatmaksā summa, kas identiska izdevumu ierobežojumu pārsniegumam.

Sīkāka informācija: Lolita Čigāne, tel. 7039276


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!