Raksts

Providus pasākumi šī gada sarunu festivālā LAMPA


Datums:
23. augusts, 2020


Autori

Providus


Šī gada sarunu festivālā LAMPA, kas 2020.gada 3.-5.septembrī norisināsies eksperimentālā klātienes-neklātienes formātā, PROVIDUS būs pārstāvēts četros pasākumos. Diskutēsim par līdzdalības budžetu pašvaldībās, par migrāciju, par valodu lomu mūsdienu Latvijā, kā arī par referendumiem!

3.septembrī no plkst. 15:30 līdz 17:00 aicinām ikvienu interesentu klātienē pievienoties koncertzāles “Cēsis” kino zāles studijai vai tiešraidē diskusijai “Kur aiziet tavi nodokļi?”. Diskusijā aktualizēsim tēmu par līdzdalības budžeta principiem, to pienesumu caurspīdīgākai un iesaistošākai publiskās pārvaldes budžeta sadalei, kā arī esošo pašvaldības budžetu pieejamību – caurspīdīgumu plašākai sabiedrībai.

Diskusijā piedalīsies Cēsu novada pašvaldības priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Sabiedrības par atklātību DELNA direktores vietniece Inese Tauriņa, Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins, VARAM Reģionālās attīstības plānošanas departamenta direktora vietniece – nodaļas vadītāja Jevgēnija Butņicka, Rīgas Apkaimju alianses valdes loceklis Māris Jansons, kā arī Gulbenes novada pašvaldības pārstāvis/-e. Diskusiju moderēs domnīcas PROVIDUS vadošā pētniece Līga Stafecka.

Diskusiju rīko domnīca PROVIDUS ar Vācijas Ārlietu ministrijas atbalstu projekta “Iesaistošas pašvaldības: veicinot labākās iedzīvotāju iesaistes prakses” ietvaros un Cēsu novada pašvaldība.

Vairāk par diskusiju variet uzzināt šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1430

Tāpat 3.septembrī no plkst. 16:30 līdz 18:00 aicinām Jūs pievienoties diskusijai “Vide un migrācija: kāds sakars?” tiešraidē, kur piedalīsies domnīcas PROVIDUS vadošā pētnieces Agnese Lāce, diskutējot par migrācijas nākotni un to, kā tā ietekmēs arī Latvijas iedzīvotājus. Kā norāda diskusijas rīkotāji, “diskusiju ciklā “Kāds Sakars?” ikviens tiek aicināts iesaistīties sarunās, kur galda vienā pusē sēž vides, otrā — sfēras, kas sākotnēji var nešķist saistīta ar vidi, pārstāvji.”

Diskusiju rīko Pasaules Dabas fonds sadarbībā ar EIT Climate-KIC Hub Latvia (Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta (EIT) klimata zināšanu un inovāciju kopienas «Climate KIC» partneris, sniedzot atbalstu un attīstot klimata draudzīgas idejas, indivīdu un grupu iniciatīvas, kas ir vērstas un klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanu).

Vairāk par diskusiju variet uzzināt šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1364

5.septembrī no plkst. 15:30 līdz 16:30 aicinām ikvienu interesentu pievienoties mums gan klātienē, gan tiešraidē trilingvālajās debatēs latviešu, krievu un angļu valodā par valodu lomu mūsdienu Latvijā, kas norisināsies koncertzāles “Cēsis” lielās zāles studijā.

Debates norisināsies paralēli trīs valodās — latviešu, krievu un angļu. Divi no debatētājiem runās latviešu, divi krievu, bet divi angļu valodā. Moderators visu debašu laiku runās angļu vai latviešu valodā — tas vēl tiks precizēts. Debates norisināsies standarta debašu formātā, kur katram runātājam ir 5 minūtes savai runai, kuras laikā arī var pieņemt jautājumus no citiem debatētājiem. Laikam seko debašu moderators, kurš arī piesaka runātājus. Pēc debatēm debašu dalībnieki iesaistās diskusijā ar auditoriju.

Debatēs piedalās jaunieši – debatētāji.

Debates rīko Latvijas Debašu asociācija “QUO Tu domā?” sadarbībā ar domnīcu PROVIDUS un Kultūras ministrijas un Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu (Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem).

Vairāk par debatēm variet uzzināt šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1337

Tāpat 5.septembrī no plkst. 18:30 līdz 19:30 aicinām Jūs piedalīties klātienē Splendid Palace studijā vai tiešraidē diskusijai “Kāda ir demokrātijas patiesā cena?”, kur PROVIDUS pārstāvēs domnīcas PROVIDUS vadītāja un vadošā pētniece Iveta Kažoka.

Pasākuma rīkotāji diskusiju apraksta šādi:

“Satversme nodrošina Latvijas iedzīvotājiem iespēju ietekmēt politikas dienaskārtību, taču tā prasa vismaz desmitās daļas vēlētāju apvienošanos šīs idejas vārdā. Bet vai vēlētāji šo iespēju apzinās un tic saviem spēkiem ko mainīt?

Pēdējos gados parakstu vākšanas nav bijušas sekmīgas. Pēdējā parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai pēc 41 Saeimas deputāta lūguma par prezidenta apturētajiem likumiem prasīja gandrīz pusmiljonu eiro no valsts budžeta, bet vēlētāju aktivitāte nesasniedza pat pusprocentu. Vai pašreizējā kārtība ir vēlētāju interesēs un efektīva? Vai iniciatīvu autori pārstāv sabiedrības intereses vai nelielas interešu grupas popularitātes gūšanai? Tāpat jau vairākus sasaukumus Saeimā notiek diskusijas par vietējo referendumu rīkošanas likumu, kas ļautu iedzīvotājiem vairāk ietekmēt lēmumus vietējā pašvaldībā, taču likuma galīgā redakcija aizvien nav pieņemta.

Kādi ir klupšanas akmeņi, un vai mūsu spēkos ir ko mainīt — par to meklēsim atbildes diskusijā ar jomas ekspertiem.”

Diskusiju rīko Centrālā vēlēšanu komisija.

Vairāk par diskusiju vari uzzināt šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1274

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!