Pētījums

Prokuratūra Latvijā: sabiedrības gaidas un prokuroru vērtējums


Foto: Eric Constantineau - www.ericconstantineau.com

Puse aptaujāto saskarsmi ar prokuroriem vērtē pozitīvi, otra puse atzīst, ka attieksme bijusi vienaldzīga vai nepatīkama.

Sabiedrība no prokuroriem gaida godīgumu, objektīvu attieksmi un taisnīgu risinājumu. Bet aptaujāto pieredze saskarsmē ar prokuroriem 50% gadījumu ir bijusi vai nu ļoti pozitīva un laba, kamēr citos 50% gadījumu prokuroru attieksme tikusi vērtēta kā vienaldzīga, bez intereses, vai nepatīkama.

Tikmēr 39% no aptaujātajiem prokuroriem pauda uzskatu, ka sabiedrībai par prokurora darbu būtu jāzina daudz vairāk, jo tas atvieglotu prokuroru ikdienas darbu, savstarpējo sapratni un vairotu tiesiskumu valstī kopumā. 29% aptaujāto prokuroru arī norādīja, ka visvairāk viņiem pietrūkst zināšanu grāmatvedībā un finanšu jomā, bet 27% ir nepietiekamas zināšanas par dažādu tehnoloģiju lietošanu.

Sabiedrības aptauja un 135 Latvijā praktizējošu prokuroru aptauja veikta 2014.gada 6.-12.augustā.

Plašāki dati un secinājumi pieejami PROVIDUS vadošās pētnieces Ilonas Kronbergas prezentācijā no 2014.gada 20.-21.oktobra Latvijas Tiesnešu mācību centra organizētās starptautiskās konferences „Prokuratūra, ar kuru es lepojos”.

Dati iegūti, lai sagatavotu Latvijas Tiesnešu mācību centra izdoto rokasgrāmatu (Ilgtermiņa mācību stratēģija Latvijas prokuroriempdf), 2014.gads.

Angļu valodā:(Long term training strategy for Latvia’s prosecutorspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!