Pētījums

Projekta „Administratīvo resursu izmantošanas novērošana pirms 2005. gada pašvaldību vēlēšanām” starpziņojums


Gads:
2005
Organizācija:
Sabiedrība „Sabiedrība par atklātību – Delna”


Autori

Providus


Anotācija

„Delnas” izveidotas brīvprātīgo grupas kopš gada sākuma novēro administratīvo resursu izmantošanu pirms vēlēšanām piecās lielās Latvijas pašvaldībās – Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī un Valmierā, un šī starpziņojuma mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar galvenajiem atklājumiem.

Ar administratīvo resursu izmantošanu tiek saprasta amatpersonu oficiālā statusa un administratīvo pilnvaru izmantošana, lai iegūtu papildu priekšrocības, iespējas un garantijas, nodrošinot savas personiskās vai korporatīvās politiskās intereses vēlēšanu kampaņā. Pētījums apliecina, ka iedzīvotāji un politiķi saprot administratīvo resursu izmantošanu kā negodīgu rīcību, kas izkropļo vēlēšanu vienlīdzību, un šī prakse ir kļuvusi par augstākajā politiskajā līmenī, medijos un sabiedrībā apspriestu tematu.

Pētījumā konstatēts, ka negodīga priekšvēlēšanu situācija pastāv Rīgā, Daugavpilī un Ventspilī, bet ievērojami labāka priekšvēlēšanu situācija ir Liepājā un Valmierā. Konstatēts, ka pie varas esošās partijas plaši izmanto arī nacionālā līmeņa administratīvos resursus, piemēram, ministru vizītes pašvaldībās, vēlēšanu kampaņā.

Rīgā konstatēta sistemātiska un ļoti plaša administratīvo resursu izmantošana vēlēšanu nolūkiem, kas tikai „Delnas” uzskaitītajos gadījumos vien pārsniedz 1,5 miljonus latu pašvaldības budžeta līdzekļus.

Daugavpilī pētnieki atklājuši, ka priekšvēlēšanu situāciju izkropļo atsevišķu partiju negodīgā spēle – „Latgales gaisma” kampaņā operē ar nesamērīgi lieliem līdzekļiem, ko pozīcijā esošie politiskie spēki kompensē ar administratīvo resursu izmantošanu.

Ventspilī pēc pētnieku atzinuma valda baiļu un nedrošības atmosfēra, politiskajā vidē pilnībā dominē ilggadēji valdošā partija „Latvijai un Ventspilij”, izveidojot atkarības tīklu, kas liedz brīvu domu apmaiņu. Tiek pieļauts, ka vēlētāju viedoklis varētu tikt tieši ietekmēts vai pat notikt vēlēšanu viltošana.

Pētījumā atzīts, ka administratīvo resursu izmantošana ir skaidrojama ar Latvijas pašvaldībās notikušo politiskās lēmējvaras un pašvaldības administrācijas saplūšanu. Vienlaikus Latvijas likumi nepietiekami precīzi reglamentē administratīvo resursu izmantošanas aizliegumu. Tomēr liela loma ir arī mediju vides dažādībai un neatkarībai, kā arī spēcīgas vietējās pilsoniskās sabiedrības esamībai, nodrošinot augstus priekšvēlēšanu kampaņas ētikas standartus.

Projekta „Administratīvo resursu izmantošanas novērošana pirms 2005. gada pašvaldību vēlēšanām” starpziņojums

(latviski, PDF, 410 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!