Pētījums

Politisko partiju ienākumi un izdevumi pirms 2005. gada pašvaldību vēlēšanām


Gads:
2005
Organizācija:
Providus, Lielbritānijas vēstniecība; Sabiedrības integrācijas fonds; ASV vēstniecības Demokrātijas komisija; KNAB; Nacionālā radio un TV padome; Somijas vēstniecība Latvijā


Autori

Providus


Anotācija

Ziņojumā apkopota informācija par partiju izdevumiem un ienākumiem nedēļu pirms 2005.gada pašvaldību vēlēšanām, konkrēti par:

  • medijos un vidē izvietotās reklāmas apjomiem un izmaksām (dati no tirgus un sociālo pētījumu centra BMF);
  • partiju priekšvēlēšanu pasākumiem, ko monitorējuši „Providus” novērotāji;
  • partiju saņemto ziedojumu apjomu un avotiem, analizējot ziedotāju maksātspēju un saistības ar partiju.

Pētījumā secināts, ka uzskaitot tikai reklāmu un pasākumu izmaksas, jau nedēļu pirms vēlēšanām divas partijas ir pārkāpušas priekšvēlēšanu izdevumu limitu – Latvijas Pirmā partija varētu būt iztērējusi par 70% vairāk, nekā to atļauj likums, un „Latgales Gaisma” par aptuveni 30% vairāk. Neviena cita no aplūkotajām partijām izdevumu griestiem netuvojas. Vislielākie izdevumi bijuši LPP – tā iztērējusi ceturto daļu no visu partiju kopējiem izdevumu, kas tuvojas miljonam latu, bet tuvākos sekotājus – LSDSP un TP pārspējusi divarpus reizes. Šīs ir pirmās vēlēšanās, kurās partijas nedrīkst kampaņā tērēt vairāk par 20 santīmiem uz katru balsstiesīgo tajos apgabalos, kuros tās kandidē.

Priekšvēlēšanu pasākumu novērošana apstiprinājusi, ka tie ir lēts un efektīvs veids partiju saziņai ar vēlētājiem. Atklāts, ka pasākumu rīkošanā dažādas partijas izmanto trīs dažādas stratēģijas – informēt, motivēt vai pievilināt, un sniegts ieskats partiju konkrētajās aktivitātēs.

Partiju ienākumu analīzē secināts, ka šajās vēlēšanās ievērojami pieaudzis partijas biedru un kandidātu ziedotāju īpatsvars. Visdāsnākie biedri un kandidāti ir LPP, otrajā vietā ierindojas Tautas partija, trešajā LSDSP. Savukārt tādu personu ziedojumi, par kurām nav ziņu publiskos informācijas avotos un tāpēc var pieļaut, ka šie cilvēki izmantoti kā starpnieki, visvairāk ieplūduši LSDSP un Jaunā laika kasēs.

(Politisko partiju ienākumi un izdevumi pirms 2005. gada pašvaldību vēlēšanām (318.92 KB)pdf)

(Political Party Income and Expenditures Prior to the 2005 Municipal Elections (354.79 KB)pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!