Pētījums

Politisko partiju finansēšana Latvijā: atklātība, reglamentēšana un valsts subsīdijas (Financing of Political Parties in Latvia: Transparency, Regulation and State Subsidies)


Gads:
2001
Organizācija:
Korupcijas novēršanas padome


Autori

Providus


ZIŅOJUMA ANOTĀCIJAZiņojums sagatavots Korupcijas novēršanas padomei, lai partiju finansu kontroles jautājumu un Latvijai noderīgas starptautiskās pieredzes analīze atvieglotu jaunā partiju finansēšanas likumprojekta izstrādi.

Ziņojuma autors secina, ka Latvijas partiju finansēšanas likumdošanu, institūcijas un praksi ir nepieciešams mainīt, un piedāvā savas rekomendācijas šiem labojumiem.

Autors uzsvēr, ka par reformas stūrakmeni jākļūst atklātībai un tā panākama ne vien ar efektīvu kontroli, bet saprātīgiem ierobežojumiem, kas nav pārlieku stingri. Ziņojumā norādīts, ka ievērojams partiju finansējums no valsts budžeta sekmētu to institucionālo izaugsmi, stabilitāti un atklātību, taču vienlaikus jāsaglabā arī privātie ziedojumi. Jāparedz nopietni sodi par finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. Partiju finansu kontroles uzraudzību ieteicams uzticēt Centrālajai vēlēšanu komisijai.

(Financing of Political Parties in Latvia: Transparency, Regulation and State Subsidies (319 KB)pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!