Raksts

Politiķis labs orators?


Datums:
30. maijs, 2006


Autori

Eva Ikstena


Foto: Foto - T. Kalniņš © AFI

Tikai Ētikas kodekss nosaka, kā jārunā politiķim – nedrīkst lamāties, pārlieku moralizēt un nepamatoti apvainot savus kolēģus. Bet kurš gan noteiks to, cik saprotami runā politiķi?

„Ārprāts! Deputāti dauza ar kājām zemi un kliedz, ja kaut kas nepatīk!”, bija pirmais, ko dzirdēju no politiķu novērotājas Evitas (20 gadi), kad viņa pirmoreiz vērtēja politiķus parlamentā. Desmit jaunieši, iznākot no Saeimas, cits caur citu aizgūtnēm stāstīja savus iespaidus Saeimā. Vēlāk novērotāja Luīze (18 gadi) stāstīja „Panorāmai”: „Politiķi man bieži atgādina nevis mūsu valdības galvas, bet gan vidusskolas klasi, kur dažs čīkst, cits kliedz, bet trešais ir aizkaitināts, kad viņam plenārsēdes laikā traucē lasīt presi.”

Ko nozīmē šie vērtējumi un kādēļ jaunieši analizē politiķu valodu? 18.maijā noslēdzās Latvijas Jaunatnes padomes (LJP) organizētais projekts „TOPorators un ANTIorators”, kura pamatideja bija noskaidrot jauniešiem vissaprotamāk un visnesaprotamāk runājošo politiķi Latvijā. Labākā runātāja titulu ieguva Aigars Kalvītis, sliktākā – Dzintars Jaundžeikars.

Līdz šim tikai Ētikas kodekss noteica, kā jārunā politiķim – nedrīkst lamāties, pārlieku moralizēt un nepamatoti apvainot savus kolēģus. Bet kurš gan noteiks to, cik saprotami runā politiķi?

Jauniešu nevalstiskās organizācijas ir īstā vieta, kur jauniešiem izteikt savu viedokli par notiekošajiem procesiem. Mūsdienās jauniešiem paveras arvien plašākas iespējas līdzdarboties dažādos sabiedrības procesos, taču vai politiskie procesi viņiem ir atvērti un saprotami? Projekta „TOP/ANTI orators” mērķis bija veicināt jauniešu līdzdalību politiskajos procesos. Latvijā šāds projekts tika realizēts pirmo reizi – pilotprojekts, kā traks bezbudžeta eksperiments, kurā nav neviena pieaugušā – vien aktīvi jaunieši, kas paši par saviem līdzekļiem gatavi realizēt visas aktivitātes.

Iespaidi

Pirmajās vērošanas dienās jaunieši bija šokēti, jo nebija gaidījuši, ka politiķi var būt tik skaļi, brīžiem pat neaudzināti un populistiski. Novērotāja Luīze (18) uzsver, ka Saeimā nevalda darba atmosfēra – deputāti lasa presi, spēlējas ar mobilajiem telefoniem un sarunājas savā starpā. Novērotāja Evita (20) domā, ka politiķi brīžiem neaptver, ka viņu runas ir publiskas – runā runāšanas dēļ – neizmantojot lielo mediju uzmanību, paužot lietderīgu informāciju.

Novērotājs Renārs (18) domā, ka politiķi bieži vien neatbild uz uzdotajiem jautājumiem. „Tas ir atkarīgs no tā, vai uzdotais jautājums ir tīkams. Ja jūt, ka atbildes var pavērst pret viņu, politiķis novirzās un runā aplinkus”, saka Luīze.

Politiķi gandrīz nerunā par jauniešiem aktuālām tēmām un ir ļoti neizglītoti par jaunatnes iniciatīvām, atzīst visi projekta dalībnieki. Politiķi vairāk cenšas izklausīties gudri, runā pieaugušo auditorijai. „Runā monotoni, birokrātiskiem terminiem, neliek interesantus akcentus, tādējādi neuzrunājot jauniešu auditoriju”, domā Oskars (19).

Rezultāts

Jaunieši visatzinīgāk novērtēja Aigaru Kalvīti, atzīstot viņu par TOPoratoru. Divos mēnešos, kuros novērotāji apmeklēja arī Ministru kabinetu, visvairāk vērtētais politiķis bija jau pieminētais A.Kalvītis. Sākotnējie vērtējumi nebija augsti, bet laika gaitā Ministru prezidenta valoda kļuva arvien labāka. „Esmu pārliecināts, ka Kalvītis ir lasījis mūsu dienasgrāmatas, jo visi dienasgrāmatās norādītie trūkumi ir izlaboti”, pārliecināti saka Artūrs (18). Tieši tādēļ deviņi no desmit novērotājiem valdības vadītāju arī atzina par TOPoratoru.

Par vissliktāk runājošo politiķi jaunieši atzina Iekšlietu ministru Dzintaru Jaundžeikaru. „Viņš runā haotiski, daudziem palīgteikumiem un ātri maina sarunas tēmu, lēkājot turp un atpakaļ. Nevar saprast viņa sakāmo”, atzīst novērotāja Baiba (18). Par ANTIoratoru gandrīz kļuva Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis, jo viņa uzstāšanās pēc novērotāju teiktā ir ļoti monotonas, garlaicīgas un neskaidras.

Var teikt, ka politiķi labprāt ieklausās jauniešu teiktajā (atgādinu – šogad Saeimas vēlēšanas). Uz noslēguma pasākumu ieradās daudzi ministri un Saeimas deputāti. Tas apliecina, ka politiķiem rūp jauniešu vērtējums. Vislielākais pārsteigums man un pārējiem jauniešiem bija ANTIoratora Dz. Jaundžeikara pozitīvā attieksme pret jauniegūto titulu, nebija manāms aizvainojums un jauniešu vērtējums tika vērtēts atzinīgi.

Jauniešu vidū projekts ir guvis lielu atsaucību, tāpēc plānots TOP un ANTI oratora balvu pasniegt arī nākamajos gados.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!