Pētījums

Politikas lēmumu pieņemšanas process Latvijā


Gads:
2001
Autori:
Jānis Jankovskis,Una Klapkalne
Organizācija:
Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departaments


Autori

Jānis Jankovskis
Una Klapkalne


PĒTĪJUMA ANOTĀCIJA

Pētījuma mērķis ir uzlabot politikas veidošanas procesu, tādējādi veicinot valsts un sabiedrības stabilu un ilgu attīstību. Izmantojot Pasaules bankas metodoloģiju, autori analizē Ministru kabineta un Saeimas politisko lēmumu veidošanas, ieviešanas un aktualizācijas procesus un tuvāk aplūko četru valdības politiku piemērus.

Autori secina, ka valdības darba plānošanas un politikas veidošanas procesa uzlabošanai nepieciešams labāk saskaņot valsts attīstības plānošanu un valdības prioritāšu noteikšanu dažādos līmeņos, saistot šos procesus ar valsts budžeta plānošanu. Tāpat būtu vēlams padziļināt vārda politika jēgas izpratni, iestrādājot Ministru kabineta iekšējās darba kārtības noteikumos politikas veidošanas procesu pamatprincipus. Savukārt politikas ieviešanas un uzraudzības procesa optimizācijai autori iesaka rūpīgāk izvērtēt dažādu politiku finansiālās, sociālās un politiskās sekas, izstrādāt detalizētākus ieviešanas plānus, precizēt dažādu ministriju un institūciju funkcijas starpsektorālu problēmu risināšanā, kā arī nodrošināt ilglaicīgu finansiālu un politisku atbalstu politikas ieviešanai.

Kā divus veiksmīgus politikas piemērus autori min latviešu valodas apguves veicināšanu un labības intervences politikas ieviešanu. No šiem piemēriem autori secina, ka lēmumu pieņemšanas procesā ir svarīga pastāvīga politikas izvērtēšana un izmaiņu veikšana, adekvāta politikas formulēšanas ekspertīze, pastāvīgas konsultācijas ar nevalstisko sektoru un politikas klientiem, kā arī ilglaicīga neatkāpšanās no politikas mērķiem. Kā neveiksmīgi piemēri pētījumā minēti: atkāpšanās periods no plānotās pensiju sistēmas reformas ieviešanas un pārtikas tirgus uzraudzības politika. Šo piemēru galvenās problēmas ir nepietiekama seku prognoze, nepietiekams dialogs ar visām ieinteresētām pusēm, skaidru mērķu trūkums un nesaskaņota politikas ieviešana starp vairākām institūcijām.

(Politikas lēmumu pieņemšanas process Latvijāpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!