Raksts

Politikai ir vajadzīgs pamatojums


Datums:
15. aprīlis, 2005


Autori

Sandra Kļaviņa


Foto: A. Jansons © AFI

Aizslēgti dzelzceļi, paaugstināti elektrības tarifi, palielināta konkurence spēļu biznesā…It kā viss no ekonomiskā viedokļa ir pareizi, taču sabiedrība jūt, ka dzīve kļūst aizvien izaicinošāka un grūtāka. Vai reizēm nerodas jautājums “kāpēc”?

Ideālā gadījumā valsts uzdotu sev šo jautājumu vienmēr, plānojot dārgu, laikietilpīgu un visaptverošu politiku. Praksē gan, diemžēl, tas notiek tikai tad, ja mūs kāds piespiež to darīt: valdība, kāds apzinīgs ministrs vai neprātīgs ierēdnis, naudas devējs, ES vai NATO. Kad mūs spiež, tad mēs spējam paveikt termiņos un kvalitatīvi, taču ikdienā pietrūkst degsmes politikas veidotājiem tam pievērst lielu uzmanību. Dažkārt dzirdēts – kamdēļ gan? Tāpat jau lēmumu pieņēmēji neņems vērā! No pieredzes zinu, ka šādi domāt ir kaitīgi, un ne tikai politikas ietekmes vērtēšanas jomā vien…

Kopumā, izvērtējot pagājušajā gadā iesniegto politikas dokumentu un normatīvo aktu kvalitāti, vērojama tendence valdībai ņemt vērā citu ministriju un Valsts kancelejas ierēdņu izteikto viedokli un nevirzīt izskatīšanai Ministru kabinetā jautājumus, pret kuriem kāds konceptuāli iebilst. Protams, ir arī izņēmumi, bet tie ir mazākumā.

Apvienoto Nāciju Attīstības programmas un Valsts kancelejas projekta „Politikas ietekmes vērtēšanas sistēmas attīstība” ietvaros tapusī grāmata „Politikas ietekmes vērtēšana politikas veidošanas sistēmā” ir autoru mēģinājums iedrošināt gan politikas plānotājus, gan augstskolu pasniedzējus, gan arī nevalstisko organizāciju pārstāvjus izmantot politikas ietekmes novērtēšanas pamatprincipus savā ikdienas darbā. Katrs no tiem, kas grāmatu lietos, to darīs savā veidā, bet galvenais mērķis ir viens: prast pamatot savu darbību, sniegt pierādījumus iecerētajam.

Īpaši aicinām politikas analīzes pamatprincipus savā darbībā pielietot arī nevalstiskās organizācijas, jo gadījumos, kad sabiedrības intereses politikas plānošanas posmā netiek ņemtas vērā, politikas iespējamās sociālās ietekmes novērtējums uz konkrētām mērķa grupām var būt pietiekoši spēcīgs arguments politikas apspriešanas procesā.

Katru darbību var interpretēt un argumentēt dažādi, tādēļ ikvienam politikas plānošanas procesa dalībniekam ir jāpiemīt spējām pamatot savu viedokli, balstoties uz iegūtajiem datiem un faktu analīzi.

Racionālais lēmumu pieņemšanas modelis, nepieciešamo datu ieguve un to apstrāde ar atbilstošām metodēm, spēja domāt par īstenojamo politiku plašākā kontekstā – šīs ir galvenās politikas ietekmes vērtēšanas sastāvdaļas, par kurām grāmatas autores aicina padomāt, lasot šo grāmatu. Ne tikai lasīsim, bet arī pielietosim zināšanas savā darbībā!


Politikas ietekmes vērtēšana politikas veidošanas sistēmā


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!