Raksts

Poco meno presto*


Datums:
15. decembris, 2007


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Tieši tā man gribētos izsaukties, kad dzirdu Pasaules Bankas prezidents Roberts Zeliks (Zoellick) jūsmīgi paziņojam, ka „mēs esam ļoti priecīgi. Visi mūsu mērķi ir sasniegti un Āfrikā rezultāti tiks sagaidīti ar smaidu daudzu sejās”. Protams, tas ir lieliski, ka attīstītās valstis ir devīgas un piešķir 41 miljardu ASV dolāru Pasaules Bankas grupas multilaterālajai attīstības sadarbības aģentūrai – Starptautiskajai attīstības asociācijai. Tomēr – tas nebūt nenozīmē, ka mērķi vai vēl jo vairāk – rezultāti – ir sasniegti. Kā savulaik atzīmēja lords Pīters Bauers (Bauer) – attīstības sadarbībā tiek pārāk daudz runāts par nepieciešamību ieguldīt vairāk finanses, bet pārāk maz par rezultativitāti.

Kādēļ ziņai par 41 miljarda novirzīšanu Pasaules Bankai ir vērts pievērst uzmanību? Viens iemesls ir, ka arī Latvija kopā ar Ēģipti, Igauniju, Kipru, Ķīnu un Lietuvu piedalījās sammitā, kurš nolēma par tik lielas summas piešķiršanu. Tas nozīmē, ka kopš šī brīža Latvija starptautiski tiks atpazīta kā viena no „jaunajiem donoriem”. Vēl plašākā kontekstā – mēs esam izkāpuši no „attīstības valstu” sēdekļa autobusa aizmugurē un iesēdušies „attīstīto valstu” sēdeklī. Tas manī vairo lepnumu par mūsu sabiedrības un pilsoņu sasniegumiem.

Otrais iemesls ir, ka 45 donorvalstu piešķirtā summa ir rekordliela (proti, 41,6 miljardi USD). Ik pēc trim gadiem donorvalstis sapulcējas, lai izlemtu par nākamās trīsgades piešķīrumiem Starptautiskajai attīstības asociācijai. Šoreiz piešķirtā summa ir augusi par 30 %. Manuprāt, tas ir pietiekams iemesls, lai pievērstu uzmanību šādam notikumam, īpaši laikā, kad Ziemeļamerikas un Eiropas ekonomikas cīnās ar ekonomiskās krīzes agrīniem simptomiem.

Trešajam un, manuprāt, vissvarīgākajam iemeslam, lai pievērstu uzmanību šādai apjomīgai globālai ienākumu pārdalīšanai, ir brīdinājuma raksturs. Mums ar lielu uzmanību ir jāseko līdzi, kā tiks izmantoti līdzekļi, kuri nāk no mūsu pašu makiem. Īpaši es gribētu brīdināt mūsu sabiedrību, kurā korupcija vēl joprojām ir smaga problēma, jo pat relatīvi no korupcijas pasargātās valstīs, kā Zviedrijā vēl tikai septembra beigās tika atklāti koruptīvi darījumi attīstības sadarbības laukā.

Latvijas attīstības sadarbības politikas sabiedriska uzraudzība būtu lielisks sākumpunkts un ilgtermiņā iespējams nodrošinātu latviešu attīstības palīdzības izlietojuma efektivitāti un leģitimitāti.

*Muzikoloģisks termins, aptuvenā tulkojumā no itāļu valodas – „mazlietiņ mazāk nekā ļoti strauji”.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!