Raksts

Plato Republika un Krietnums


Datums:
21. jūlijs, 2010


Autori

Uģis Gruntmanis


Draugi Facebook atsutija jauno dziesmas versiju Palidzi Dievs Manai Tautai,….”katra diena sap visai Latviesu tautai…palidzi Dievs visai Latviesu tautai”….vardi kas mus katru aizker specigi, isti un patiesi! Nak velesanas, mes domajam, mums jadoma!, kas ir tas kas palidzes Latvijas tautai?

Jau 2300 gadus atpakal Plato Republika ar Sokrata muti, runaja par cilveka butibu, kurai piemit merkis (reason), dvesele ar visam tas sapem, dusmam un bailem un beigu beigas dazadas, ka Plato tas nosauca “nepieciesamibas” (needs), ka ediens, jumts virs galvas, sex, nauda un vara. Jau tad Plato bija skaidrs, ka kamer merkis un dvesele kontrole sis visas musu “nepieciesamibas”, tikmer cilveka darbibas ir godpratigas un krietnas, bet tikko “nepieciesamibas” sak kontrolet gan musu merkus, gan dveseli…..ta notiek negodigas un pat kriminalas lietas. Plato uzskatija, ka parak liela tieksme pec naudas izveido sistemu kura valda oligarhi, sistemu kura valda tikai sie dazi, sistemu kura “nepieciesamiba” pec naudas ir pari visiem, un sada valsti izveidojas milziga atskiriba starp siem daziem bagatniekeim un parejiem. Tacu “gaismas starins” sini senaja gramata ir, ka si nepartraukta dzisanas pec naudas, pasus oligarhus ari iznicinas un cilveki parnems varu, procesu ko Plato nosauca par Demokratiju.

Interesanta ir Sokrata diskusija ar Trasymachus, kurs preteji Sokratam tic, ka vadoni valda par cilvekiem tikai lai apmierinatu savu pasu intereses, un ka so vadonu gudriba tiek likta lieta lai cilvekus apspiestu un par viniem valditu. Vins ir parliecinats, ka ar sadu negodibu ir daudz vieglak iegut varu, bagatibu un stavokli sabiedriba. Sokrats, tam pilnigi un absoluti nepiekrit, jo uzskata ka tas cilveks kas necensas but maksimali godigs savas domas un darbibas, nekad nevar but patiesi laimigs….un ar savam oratora spejam parliecina Trasymachus ka stipra un veiksmiga valsts, var izveidoties tikai tad, kad musu katra stavokli sabiedriba nosaka tikai un vienigi katra cilveka talants, spejas un tas cik daudz un gruti stradajam. Plato ir parliecinats, ka lai izveidotos valsts viri, kurus nekontrole ne vara, ne nauda…tiem pec izglitibas iegusanas, vel “15 gadus jamacas matematiku un moralu filozofiju”! The ultimate Goal, says Socrates, is knowledge of the Good (man sini konteksta labakais vards skiet Krietns)! Sokratam prasa kas tas ir Krietns, vinam gruti to definet, bet aprakstot vardu Krietns, vins saka, “Krietnums ir ka saule, kas lauj cilvekiem ieraudzit ”(The Good is like sun, the source of light that enables people to see).

Ir skaidrs ka oligarhi nav un nevar but Krietni, ta domaja Sokrats 2300 gadus atpakal, un es ceru ka ta doma ari lielaka dala Latvijas iedzivotaju velesanam tuvojoties. Palidzi Dievs visai Latviesu Tautai to ieraudzit!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!