Projekts

Pilsoņu debates par integrāciju


Projekta norises laiks:
01.01.2012 - 01.09.2012
Projekta izmaksas:
15387 LVL
Finansētājs:
Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Atvērtās sabiedrības fondu Vietējo pašpārvalžu un valsts pārvaldes reformu programma, Skrivanek Baltic, Draugiem.lv, Inbox.lv, Islande Hotel,PROVIDUS


Kontaktpersonas

Laura Leitlante


Autori

Dace Akule


Publiskās diskusijas atklāja dažādu sabiedrības daļu nespēju vai nevēlēšanos iesaistīties pragmatiskā sarunā par risinājumiem, kā veidot saliedētāku mūsu daudzveidīgo sabiedrību. Daļa publisko diskusiju tika veltītas vainīgo meklēšanai, un arī tā laika jaunākās iniciatīvas bieži vien netika vērtētas plašākā pēdējo 20 gadu kontekstā – kā iznākums agrākiem lēmumiem un rīcībām, kas daudziem Latvijas iedzīvotājiem likušas justies izstumtiem, apdraudētiem, nesadzirdētiem vai nepārstāvētiem.

Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS nāca klajā ar iniciatīvu, lai veicinātu kopīgu risinājumu meklēšanu un līdzdalību saliedētākas sabiedrības veidošanā. Lai to panāktu, tika rīkotas diskusijas internetā, Pilsoņu debates par integrāciju, kā arī notika rezultātu apspriešana ar ekspertiem, politiķiem un plašāko sabiedrību.

Diskusijas internetā

No 13.-24.februārim diskusiju platformā Mūsuvalsts ikviens Latvijas iedzīvotājs varēja iesniegt konkrētus priekšlikumus, kā veiksmīgāk saliedēt sabiedrību, kā arī balsot un komentēt citu iesniegtos ierosinājumus. 10 populārākās idejas no šī foruma (ņemot vērā „par” un „pret” balsojumu summu) tika nodotas tālākai apspriešanai Pilsoņu debatēs par integrāciju.

Debates 25.-26.februārī

Pilsoņu debatēs Rīgā 25.-26.februārī piedalījās 42 Latvijas iedzīvotāji, kas tika ielūgti pēc nejaušās atlases principiem – pilsoņi un nepilsoņi, cilvēki no dažādiem Latvijas reģioniem, dažādām vecuma grupām, ar dažādu nodarbošanos un etnisko izcelsmi, atspoguļojot Latvijas sabiedrības daudzveidību. 

Dalībnieku atlasi veica PROVIDUS, telefona aptaujās vaicājot respondentiem, vai viņiem būtu interese piedalīties debatēs. Respondentiem netika vaicāta viņu attieksme pret integrācijas jautājumiem. Tāpat netika jautāts, vai respondentiem ir zināšanas par apspriežamajiem jautājumiem. Pirms debatēm dalībnieki saņēma informāciju par debašu mērķi un kopsavilkumu (latviešu un krievu valodā) par galvenajiem notikumiem un integrācijas politikas iznākumiem.

Debašu mērķis bija panākt kompromisu starp dalībniekiem par nepieciešamo rīcību, lai veidotu saliedētāku sabiedrību – konkrētas idejas, kuras izstrādāja paši dalībnieki ar profesionālu moderatoru palīdzību. Tas tika panākts, izmantojot Eiropas pilsoņu debašu metodi, soli pa solim panākot kompromisus, attīstot un izaicinot idejas, balsojot par rekomendācijām.[1] Tikai tās idejas, kas ieguva dalībnieku vairākuma atbalstu, tika virzītas tālāk (idejas, kas netika atbalstītas, tika uzklausītas un piefiksētas).

Debates vadīja moderatori, kuru uzdevums bija iesaistīt ikvienu debašu dalībnieku, neļaujot nevienam dominēt diskusijas garu vai kautrīgi klusēt. Daļa debašu notika plenārsēžu formā, bet lielākais darbs tika paveikts, strādājot grupās. Dalībnieki tika sadalīti grupās, nodrošinot dažādu reģionu, vecumu grupu, nodarbošanos, dzimumu, pilsoņu un nepilsoņu pārstāvniecību. Katrai grupai bija savs moderators. Pasākumā tika nodrošināta tulkošana, kas ļāva dalībniekiem bez tekošām latviešu vai krievu valodas zināšanām iesaistīties kvalitatīvās diskusijās.

Debatēs tika iesaistīti arī politiķi un eksperti, lai sniegtu dažādus skatījumus par sabiedrības integrācijas politiku un procesiem, tādējādi nodrošinot, ka dalībnieku izstrādātie priekšlikumi ir pēc iespējas konkrēti un īstenojami dzīvē. Pirmos vērtējumus par debatēs izstrādātajiem ierosinājumiem sniegs atbildīgās amatpersonas un Valsts prezidents, kas atbalsta šo iniciatīvu. Video no Valsts prezidenta uzstāšanās debatēs pieejams šeit.

Galvenie debašu rezultāti aprakstīti ziņojumā  latviešu (229.96 KB) un   krievu (219.69 KB) valodā. Izstrādātie 10 priekšlikumi pieejami  latviešu (134.46 KB) un  krievu (112.15 KB) valodā.

Dalībnieku iespaidi video (ar subtitriem latviešu un krievu valodās) pieejami šeit. Fotogrāfijas no pasākuma apskatāmas šeit un šeit.

Dalībnieku vērtējums par debatēm (novērtēšanas anketu apkopojums) pieejams  šeit (114.55 KB).

Pēc debatēm

No 27.februāra – 12.martam arī plašākai sabiedrībai bija iespēja izvērtēt un komentēt debatēs radītās idejas interneta vietnē Mūsuvalsts. Apspriešanas rezultāti – par un pret balsojumu summa par katru priekšlikumu – pieejami  šeit (129.09 KB).

Lai apspriestu iespējas īstenot debašu rezultātā izstrādātos 10 priekšlikumus, PROVIDUS rīkoja četras tematiskas diskusijas ar ekspertiem, politiķiem, atbildīgo institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem:

  • par izglītību un latviešu valodas apguvi 20.aprīlī plkst. 14:00-17:00,
  • par medijiem 18.maijā plkst. 14:00-17:00,
  • par atbalstu NVO projektiem integrācijas jomā 23.maijā plkst. 14:00-17:00,
  • par sadarbību kultūras projektos un pasākumos 25.maijā plkst. 10:00-13:00.

Pasākumi notika PROVIDUS telpās Rīgā, Alberta 13.

Diskusiju mērķis bija detalizēti pārrunāt, kurus izstrādātos priekšlikumus varētu virzīt tālāk, un kā? Konkrēti:

  • ja priekšlikums ir atbalstāms, kā to varētu virzīt tālāk īstenošanai (likumprojekta, rīcības plāna, utt. grozījumi, citi veidi – pētniecība, tālāka diskusija atbildīgajās institūcijās),
  • ja priekšlikums ir atbalstāms un darbība konkrētajā jomā jau notiek vai tiek plānota, sniegt informāciju, lai PROVIDUS to var apkopot, 
  • ja priekšlikumu formulējums ir neveiksmīgs vai neprecīzs, piedāvāt citus risinājumus tālākajai rīcībai noteiktās jomās, analizējot priekšlikuma uzrunāto mērķi, izmantojot arī dalībnieku minētās saliedētās sabiedrības vīzijas un šķēršļus. 

Tā rezultātā PROVIDUS sākotnēji bija iecerējis 2012.gada rudenī sagatavot apkopojumu par katru priekšlikumu, aprakstot apspriedēs sniegtos vērtējumus un idejas, kā priekšlikumus īstenot, kā arī iekļaujot informāciju par jau notikušo un notiekošo darbību konkrētajā jomā. Taču, tā kā zināšanās balstītas politikas izveide prasa ilgāku laiku, PROVIDUS nolēma par debatēs izstrādātajām idejām turpināt iestāties, pastāvīgi piedaloties integrācijas politikas veidošanā un īstenošanas uzraudzībā. PROVIDUS pārstāvis darbojas Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādņu īstenošanas uzraudzības padomē, kas vērtē un iesaka izmaiņas sabiedrības integrācijas politikā. 

[1] Eiropas pilsoņu debates (European Citizens’ Consultations) notika 2007.gadā un 2009.gadā par Eiropas nākotnes jautājumiem visās 27 ES dalībvalstīs. PROVIDUS bija nacionālais partneris Latvijā. Plašāka informācija pieejama šeit.

 

 

 

 

 

 

Iniciatīvu atbalsta Valsts prezidents, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Atvērtās sabiedrības fondu Vietējo pašpārvalžu un valsts pārvaldes reformu programma, Skrivanek Baltic, Draugiem.lv, Inbox.lv un Islande Hotel.

 logo_EK.jpg  logo_IslandeHotel.jpg
 logo_OSF.jpg  logo_LGI.jpg  logo_SKRIVANEK.jpg
 logo_inbox.lv.png  logo_draugiem.lv.png

Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!