Pētījums

Pilsoniskās sabiedrības ilgtspējas indekss


Gads:
2014. gads
Organizācija:
ASV Starptautiskās attīstības aģentūra (USAID)


Autori

Providus


Foto: alant79

ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) publicētajā vērtējumā atzīts, ka Latvijas pilsoniskā sabiedrība 2014.gadā bijusi aktīva.

Pētījums atklāj, ka pagājušā gadā Latvijas pilsoniskā sabiedrība ir “augusi”. To veicināja aktīvā sabiedrības iesaiste pēc Zolitūdes traģēdijas un notikumiem Krimā – attīstījās pilsoniskais dialogs, tika organizētas kampaņas un sniegta palīdzība nelaimē nokļuvušajiem. Tāpat uzsvērta NVO iesaiste Latvijas prezidentūras ES Padomes sagatavošanā.

Vērtējumā arī minēts darbs pie NVO fonda izveides, kā arī sociālās uzņēmējdarbības koncepcijas pieņemšana kā būtiski aspekti, lai uzlabotu pilsoniskās sabiedrības ilgtspēju Latvijā. Tāpat pozitīvi NVO vidi ietekmē to spēja komunicēt ar sabiedrību, stāstot par saviem darbiem un iesaistot tajos.

Tomēr pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā apdraud arvien pieaugošā konkurence par sarūkošo pieejamo finansējumu.

Ārvalstu donori pievēršas reģioniem ar daudz lielākiem izaicinājumiem, kamēr vietējā sabiedrība kūtri atbalsta nevalstiskās organizācijas.

Ilgtspējas indekss attēlo vispārējo pilsoniskās sabiedrības organizāciju dzīvotspēju 29 valstīs, ieskaitot Latviju. Tas analizē septiņus rādītājus:
• tiesiskā vide,
• organizatoriskā kapacitāte,
• finansiālā dzīvotspēja,
• aizstāvība,
• pakalpojumu sniegšana,
• infrastruktūra,
• publiskais tēls.

ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) publicētais astoņpadsmitais vērtējums “2014.gada pilsoniskās sabiedrības ilgtspējas indekss Centrālajā un Austrumeiropā un Eirāzijā”.

Pilns pētījuma teksts pieejams šeit.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!