Pētījums

Pētījums par profesiju segregācijas cēloņiem un stereotipiem


Gads:
2006
Organizācija:
Sabiedrības Integrācijas fonds, Latvijas Organizāciju psihologu biedrība, EQUAL Latvija


Autori

Providus


Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā cilvēki izskaidro sieviešu vēlēšanos vai nevēlēšanos strādāt informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, mašīnbūvē un elektrotehnikas un elektronikas rūpniecībā, kā arī cilvēku priekšstatus par tipiskajām vīriešu un sieviešu profesijām.

Respondenti atbildēja uz vairākām jautājumu grupām – sievietēm un vīriešiem vispiemērotākās profesijas; sievietēm un vīriešiem vismazāk piemērotākās profesijas; raksturojums, vai sievietes vēlas vai nevēlas strādāt katrā no minētajām sfērām; raksturojums, kāpēc sievietes vēlas vai nevēlas strādāt katrā no minētajām sfērām; „sieviešu” un „vīriešu” darbi, kas vislabāk padodas konkrētam dzimumam; datorprogrammas, ar kurām respondents māk strādāt.

Pētījumā piedalās 500 Latvijas iedzīvotāji, strādājošie vecumā no 18 – 62 gadiem un 500 Latvijas mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecībā, Latvijas elektrotehnikas un elektronikas rūpniecībā un Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarēs strādājošie. Datu ievākšanas laiks – 2006. gada janvāris – februāris.

Pētījuma autori secina, ka sabiedrībā kopumā valda ļoti liela vienprātība par dalījumu vīrišķajās un sievišķajās nodarbēs. Sabiedrība ir gatava domāt elastīgāk, daudzveidīgāk un detalizētāk par vīriešiem piemērotām nodarbēm, kamēr sievietēm piemērotākās profesijas tiek saprastas mazāk elastīgā, viendabīgākā un vienkāršākā formā. Pētījuma dati liecina, ka vīrieši profesionālajā izvēlē var būt elastīgāki, kamēr sievietes, iespējams, izjūt lielāku sabiedrības spiedienu strādāt „īstajā” profesijā.

Pētījuma par profesiju segregācijas cēloņiem un stereotipiem (kvalitatīvāpdf) (314.64 KB) un (kvantitatīvāpdf) (314.64 KB) daļa.

Skatīt arī prezentācijas par šo pētījumu (1. prezentācijapdf) (275.21 KB) (2. prezentācijapdf) (453.08 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!