Projekts

Pētījuma ”Sabiedriskās drošības piespiedu līdzekļu reglamentējums Eiropas Savienībā” veikšana (TM 2012/13/EK)


Projekta norises laiks:
16.04.2012 - 15.11.2012
Projekta izmaksas:
21 000,00 LVL
Finansētājs:
Pētījumu līdzfinansē no Eiropas Komisijas īpašās programmas "Krimināltiesības" projekta Nr. JUST/2010/JPEN/AG/1546 "Atjaunojošā taisnīguma aktuālās problēmas, risināšanas perspektīvas Eiropas Savienībā"


Kontaktpersonas

Ilona Kronberga


Autori

Ilona Kronberga


Pakalpojuma nepieciešamības pamatojums: Ar Ministru kabineta 2009. gada 9. janvāra rīkojumu Nr. 6 Tieslietu ministrijai ir uzdots izstrādāt politikas plānošanas dokumentu – Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepciju, lai jau tuvākajā nākotnē Latvijas tiesību sistēmā varētu ieviest preventīvos piespiedu līdzekļus, proti, piespiedu pasākumus vardarbības novēršanai. Latvijas tiesību sistēma pašlaik šādus preventīva rakstura pasākumus nepazīst. Lai gan Latvijas Republikas Satversmes 89. un 111. pantā ir noteikts, ka valsts atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības, tomēr šobrīd valsts un pašvaldību institūciju darbība galvenokārt aprobežojas ar vainīgo personu saukšanu pie juridiskās atbildības pēc tam, kad tās jau ir izdarījušas tādu vardarbības aktu, par kuru ir paredzēts sods. Piespiedu pasākumi, piemēram, vardarbīgās personas iesaistīšana speciālās rehabilitējošās programmās vai, piemēram, aizliegums tuvoties apdraudētajai personai, personu lokam (bērniem u. tml.) vai noteiktai vietai, kas ir paredzēti, lai iespējamo vardarbību novērstu ārpus kriminālprocesa vai administratīvā pārkāpuma lietvedības, pašlaik Latvijā nav paredzēti. Pētījums ir vērsts uz to, lai iegūtu skaidru priekšstatu par preventīvu piespiedu līdzekļu mehānismiem, kādi jau šobrīd funkcionē atsevišķās Eiropas Savienības valstīs, kā arī informāciju par citu valstu pieredzi, ieviešot preventīvos piespiedu līdzekļus savā valstī. Tiek sagaidīts, ka Pētījuma rezultātā iegūtā informācija un izstrādātie ieteikumi palīdzēs arī Latvijā izveidot efektīvu un Latvijas situācijai atbilstošu preventīvo piespiedu līdzekļu sistēmu.

Pētījuma mērķis ir analizēt, pētīt 3 Eiropas Savienības valstu normatīvo regulējumu un praktisko pieredzi vardarbības risku izvērtēšanā un vardarbības novēršanā ar preventīviem piespiedu līdzekļiem, kā arī sniegt vadlīnijas un rekomendācijas, lai atvieglotu un nodrošinātu preventīvo piespiedu līdzekļu sistēmas izveidi Latvijā.

Prezentācijas ar kopsavilkumiem par 3 Eiropas Savienības valstu normatīvo regulējumu un praktisko pieredzi vardarbības risku izvērtēšanā un vardarbības novēršanā ar preventīviem piespiedu līdzekļiem:

1. Preventīvie piespiedu līdzekļi kā valsts prevencijas sistēmas sastāvdaļa

2. Preventīvie piespiedu līdzekļi Igaunijā

3. Somijas pieredze preventīvo piespiedu līdzekļu piemērošanā

4. Tiesiskais regulējums Skotijā

5. Anglijas un Velsas tiesiskā regulējuma analīze

Pētījumu iespējams lasīt šeit

 

Par pētījuma saturu atbild Latvijas Republikas Tieslietu ministrija, un Eiropas Komisija neuzņemas atbildību par iekļauto informāciju

Logo LV.jpg   ES logo.jpg

Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!