Raksts

Pašvaldība – pašu valdība


Datums:
10. aprīlis, 2002


Autori

Andra Indriksone


Foto: Foto - I.Kalniņš © AFI

Kopienu filantropija nozīmē domāšanu, kas neaprobežojas ar problēmu uzstādīšanu un cerībām, ka kāds cits visu izdarīs, bet aicina uz līdzdalību. Lielvārdiešu Forums ir pirmais mēģinājums Latvijā veidot šādu sadarbību starp iedzīvotājiem un pašvaldībām.

Pašvaldība kā pašu valdība – šī doma izskanēja šā gada 6.aprīlī notikušajā iedzīvotāju Forumā Lielvārdē. Forumā piedalījās vairāk nekā 70 Lielvārdes iedzīvotāju. Viņu mērķis bija lemt par aktīvu līdzdarbību un sadarbību savas pilsētas attīstībai. Iedzīvotāju vidū bija arī pašvaldības pārstāvji un domes priekšsēdētājs Aivars Troska. Kā brīvprātīgie Forumā līdzdarbojās apmēram 40 vietējie iedzīvotāji, kas nodrošināja organizatoriskus darbus, kā arī vadīja darbu Foruma mazajās darba grupās.

Šāds iedzīvotāju Forums Latvijā notika pirmo reizi un trešo reizi Baltijā. Tas tika realizēts ar vietējo iedzīvotāju un Baltijas – Amerikas partnerattiecību programmas atbalstu. Pasākuma organizēšanā piedalījās Lielvārdes iedzīvotāji un sabiedriskās organizācijas, tai skaitā Lielvārdes Ārzemju sakaru un izglītības veicināšanas birojs, kopā izveidojot rīcības komiteju, kura vēlāk varētu kļūt par Lielvārdes Sabiedrisko padomi. Kā nacionālā atbalsta organizācija līdzdarbojas Nevalstisko organizāciju centrs. Šis ir izmēģinājuma projekts, kas vērsts uz kopienu filantropijas ideju attīstību Latvijā. Līdzīgi projekti ar labiem panākumiem notikuši arī citās Austrumeiropas valstīs.

Kopienu filantropija – tā ir sadarbība starp vienas ielas, kvartāla vai pilsētas iedzīvotājiem, lai tie pašu spēkiem rastu risinājumu kādai sadzīviskai problēmai, ziedojot tam pieejamos līdzekļus un resursus. Šajā gadījumā līdzekļi nav tikai nauda, ne mazāk vērtīgs ir brīvais laiks, prasmes un zināšanas. Tādējādi kopienu filantropija nozīmē arī īpašu domāšanas veidu, kurš daudzviet jau pastāv sabiedrībā, taču bieži vien nav pamanīts. Tā ir domāšana, kas neaprobežojas ar problēmu uzstādīšanu un cerībām, ka kāds cits visu izdarīs, bet aicina uz aktīvu līdzdalību un rīcību. Lielvārdiešu Forums parādīja, ka problēmas atrašana ir tikai pirmais solis šajā ceļā. Nebūt nav vajadzīgs iecerēt lielus un neizpildāmus projektus, svarīgi, lai tie būtu realizējami. Foruma laikā iedzīvotāju darba grupas izvirzīja pilsētas infrastruktūrai, sociālajai attīstībai un citām sfērām būtiskus jautājumus, pēc tam apkopoja iespējamos risinājumus, par kuriem tika balsots. Zīmīgi, ka lielāko atbalstu guva koka soliņu un bērnu rotaļlaukumu sakārtošanas iecere, jo tai iespējams reāli atrast līdzekļus: paredzēts, ka te līdzdarbotos Lielvārdes skolas un to darbmācības skolotāji, savukārt materiālo atbalstu solījis kāds Lielvārdes uzņēmējs.

Pirms Foruma rīcības komiteja ar skolēnu palīdzību izplatīja anketas, kurās iedzīvotāji pauda savas idejas un ieteikumus, kas saistīti ar pilsētas attīstību. Iepriecināja iedzīvotāju aktivitāte – no 3000 anketām tika aizpildītas gandrīz 800, tātad aptaujā piedalījās turpat viena desmitā daļa lielvārdiešu. Anketas beigās aizpildītājam bija iespēja uzrādīt kontaktinformāciju, ja viņš vēlētos piedalīties pasākumos, lai uzlabotu apstākļus pilsētā, un lielākā daļa aptaujas dalībnieku aizpildīja šo sadaļu. Tas liecina, ka iedzīvotāji ir gatavi līdzdarboties konkrētos pasākumos. Brīvprātīgie un uzņēmēji deva savu ieguldījumu datu apstrādē, lai tos varētu izmantot Foruma organizēšanā.

Anketēšanas rezultātus paredzēts apkopot, ar tiem iepazīstināt darba grupu, kas Lielvārdes domes uzdevumā izstrādā Teritorijas attīstības plānu. 1998.gadā Saeimas pieņemtais Teritorijas attīstības plānošanas likums nosaka sabiedrības iesaistīšanas nepieciešamību teritoriju plānošanā un tiesības piedalīties teritorijas attīstības plānošanas procesā, izteikt un aizstāvēt savu viedokli. Tas paliek pašvaldību ziņā, kādas metodes izmantot, lai iedzīvotājus efektīvi iesaistītu teritorijas attīstības plānošanā.

Forums piedāvā lielisku mehānismu, kā radīt pozitīvu sadarbību starp iedzīvotājiem un pašvaldībām, tai pašā laikā nodrošinot attīstības plānotājus pašvaldībās ar tiem nepieciešamo informāciju. Tā kā šāda pieredze Latvijā šobrīd atrodas pašos pirmsākumos, Foruma efektivitāte vēl jāizvērtē, salīdzinot ar citām sabiedrības iesaistīšanas metodēm. Pēc pasākumā valdošā noskaņojuma var spriest – bija vērojama motivācija līdzdarboties un sniegt konstruktīvus priekšlikumus. Vairāk materiālu izvērtēšanai sola turpmākie iedzīvotāju Forumi. Jau šā gada 27.aprīlī iedzīvotāju Forums iepriekš minētā kopienas filantropijas attīstības projekta ietvaros notiks Talsos.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!