Raksts

Partiju kandidāti vadošajiem valsts amatiem


Datums:
24. septembris, 2002


Autori

Providus


Kādus kandidātus piedāvāsiet Saeimas prezidija un valdības amatiem? Vai Valsts prezidenta amatam plānojat virzīt savu kandidātu vai atbalstīt Vairas Vīķes-Freibergas atkalievēlēšanu?

Jaunais Laiks (JL)
Atbild partijas vadītājs Einars Repše:

JL kandidāts Ministru prezidenta amatam ir partijas vadītājs Einars Repše. Ministru kabineta un vadošo Saeimas amatu kandidātus mēs prezentēsim publiski pēc apspriešanas mūsu partijā, kad būs zināmi vēlēšanu rezultāti. Mūsu mērķis ir iegūt tautas vairākuma atbalstu 8. Saeimas vēlēšanās un izveidot stabilu un rīcībspējīgu valdību, uzņemoties pilnu atbildību par tās darbu.

Mēs atbalstām Vairas Vīķes-Freibergas ievēlēšanu otrajam Valsts prezidentes amata posmam. Viņa ir izcili pārstāvējusi mūs valsti starptautiski un rūpējas par sabiedrības un valsts dzīves pamatvērtībām.

Tautas partija (TP)

Tautas partijā ir daudzi spējīgi cilvēki, kuri gatavi strādāt gan Ministru prezidenta un ministru, gan Saeimas priekšsēdētāja amatā. Neesam nosaukuši konkrētas kandidatūras, jo vēlamies, lai sabiedrība var brīvi izvērtēt mūsu komandas profesionalitāti un vēlēšanās izsacīt savu vērtējumu.

Tautas partija atbalstīja Vairas Vīķes-Freibergas kļūšanu par Valsts prezidenti – mēs redzam, ka šis lēmums ir bijis pareizs, jo prezidentes darbība, it īpaši ārpolitikā ir veiksmīga. Šo apsvērumu dēļ atbalstīsim Freibergas kundzes pārvēlēšanu.

TB/LNNK

TB/LNNK premjera kandidāts ir Guntars Krasts. Ministru un citu amatu kandidāti pagaidām nav izvirzīti. Par Valsts prezidenta vēlēšanām tiks lemts pēc Saeimas ievēlēšanas.

Latvijas Ceļš (LC)
Atbild LC preses sekretāre Evija Ansonska:

LC oficiāli ir izvirzījusi tikai vienu kandidatūru valdības amatam – Ministra prezidenta amata kandidātu Andri Bērziņu. Taču LC uzskata, ka pašreizējie ministri – Anatolijs Gorbunovs, Kārina Pētersone un Indulis Bērziņš – ir visatbilstošākie un profesionālākie politiķi, kuri varētu ieņemt savus amatus atkārtoti arī jaunajā valdībā pēc 8.Saeimas vēlēšanām. LC uzskata, ka iekšlietu ministra amatā ir jāstrādā cilvēkam ar autoritāti un zināšanām, tāpēc LC kandidāts šim amatam varētu būt Ivars Godmanis. LC ir profesionāli cilvēki visās nozarēs, kas var ieņemt ministru posteņus nākamajā valdībā – Aija Poča, Jānis Gaigals, Jānis Bunkšs, Kristiāna Lībane, Romualds Ražuks, Linards Muciņš, Andrejs Panteļējevs un Kārlis Leiškalns, kā arī citi.

Saeimas amatiem partija nav oficiāli izvirzījusi savus kandidātus. LC apvieno profesionālus un pieredzējušus parlamentāriešus, kas varētu uzņemties Saeimas priekšsēdētāja amatu, piemēram, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Romualds Ražuks un LC frakcijas vadītāja Kristiāna Lībane.

LC jau izteicis atbalstu Vairas Vīķes – Freibergas atkārtotai ievēlēšanai Valsts prezidentes amatā. Tas apstiprināts arī partijas pēdējā kongresā.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS)
ZZS kandidāti valdībai ir šādi:

Ministru prezidente – Ingrīda Ūdre,
Zemkopības ministrs – Augusts Brigmanis,
Izglītības un zinātnes ministrs – Juris Miķelsons,
Tieslietu ministrs – Aleksandrs Zoltners,
Labklājības ministrs – Jānis Strazdiņš,
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs – Augusts Brigmanis,
Ekonomikas ministrs – Roberts Dilba,
Finansu ministrs – Ingrīda Ūdre,
Satiksmes ministrs – Vilis Krištopans,
Aizsardzības ministrs – Kārlis Jūlijs Druva,
Iekšlietu ministrs – Elmārs Švēde,
Ārlietu ministrs – Mārtiņš Roze,
Kultūras ministrs – Dagnija Staķe,
Saeimas priekšsēdētāja amatam ZZS izvirza Augustu Brigmani.

LSDSP

Partija oficiāli nenosauc kandidātus valdības amatiem, bet atbalsta Vairas Vīķes – Freibergas atkārtotu ievēlēšanu.

Latvijas Pirmā partija (LPP)

Ministru prezidenta amatam LPP izvirza Ēriku Jēkabsonu, partijas priekšsēdētāju.

Ministru amatiem LPP izvirzījusi sekojošus kandidātus:

  • Izglītības ministrs – Ainārs Baštiks, Mateja draudzes mācītājs,
  • Iekšlietu ministre – Ārija Meikališa, Policijas akadēmijas Krimināltiesisko zinātņu katedras vadītāja,
  • Labklājības ministrs – Juris Radzēvičs, Latvijas Brīvo arodbiedrību priekšsēdētājs,
  • Valsts veselības ministrs – Jānis Zaržeckis, SIA “Zaržecka privātprakse” direktors,
  • Finansu ministrs – Arnolds Laksa, bijušais Latvijas Krājbankas prezidents un valdes priekšsēdētājs,
  • Ekonomikas ministrs – Ainārs Šlesers, 7. Saeimas deputāts un veiksmīgs uzņēmējs,
  • Ārlietu ministrs – Oskars Kastēns, bijušais LTV speciālkorespondents Briselē un sabiedrisko attiecību speciālists.
  • Zemkopības ministrs – Dzintars Jaundžeikars, a/s “Limbažu piens” valdes priekšsēdētājs,
  • Tieslietu ministrs – Guntars Grīnvalds, jurists,
  • Kultūras ministrs – Ivars Zukulis, Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja direktors, muzejam pakļauto deviņu filiāļu apvienības direktors,
  • Ņemot vērā mazākumtautību un ģimenes jautājumus, kas ir prioritātes LPP programmas pamatnostādnēs, mēs ierosinām izveidot divus jaunus īpašo uzdevumu ministru posteņus, kuriem izvirzām sekojošus amata kandidātus:

  • Īpašo uzdevumu ministrs mazākumtautību lietās – Aleksandrs Brandavs, Rīgas pareizticīgo kora “Blagovest” diriģents,
  • Īpašo uzdevumu ministrs ģimenes un bērnu lietās – Inese Šlesere, Tieslietu ministrijas Bāriņtiesu un pagasttiesu metodiskās vadības departamenta direktora vietniece.
  • Aizsardzības ministra kandidātam LPP atbalsta Ģirtu Valdi Kristovski, kurš ar savu darbu ir sniedzis ievērojamu ieguldījumu Latvijas virzībā uz NATO.
    LPP nešaubīgi atbalstīs atkārtotu V. Vīķes – Freibergas ievēlēšanu par Valsts prezidenti, visiem LPP deputātiem šis balsojums būs obligāts.


    Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

    Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!