Raksts

Partiju avīžu reklāma sākusies


Datums:
15. augusts, 2011


Autori

Gunta Leona


Nāk rudentiņis... Lai kā negribētos, bet nāk. Pienāks arī Saeimas ārkārtas vēlēšanas. Par to jau liek neaizmirst partiju avīzes pastkastītē.

Neesmu mediju kritiķe. Ar avīzēm bijis saistīts viss darba mūžs. Tagad cenšos melnu uz balta drukāto nelasīt. Apskatu gan vienmēr, kad gadās kas skatāms “pa rokai”. Tā arī atradu pastkastītē pirmo vēlēšanu reklāmas “bezdelīgu” – kaut ko avīžveidīgu ar nosaukumu “Vienotība” . Man arī agrāk tur nebūtu daudz ko lasīt – atsķirībā no lasītāju vairuma es rakstiņu sāku lasīt nevis no virsraksta ( tos skaisti izdomāt var ne tikai autors, bet arī avīzes kopālicējs), bet no paraksta. Šoreiz nebija, ar ko sākt lasīt – materiāli laikam tapuši paši, bez autora līdzdalības.

Virsraksti gan tādi – lielīšanās stilā – apjoms turpina pieaugt, svarīgākie paveiktie darbi, jaunas iespējas. Sauktie nav veseli virsraksti, tikai daļa no tiem. Man personiski interesants likās virsraksts – Latvietība ir piedzīvojums. Var jau būt, ka tas tāpēc vien, ka kultūras ministre saistīta ar žurnālistiku…

Kāpēc teicu “kaut ko avīžveidīgu”? Redaktoru, kura norāde paredzēta, neatradu. Nepareizi meklēju? Vieta, kur nodrukāt garo teikumu par pārpublicēšanas iespējām, ir, bet redaktoram nav. Tirāža gan ir parādīta – 665 tūkstoši. Briesmīgi daudz. Laikam avīze paredzēta arī maziem bērniem un akliem cilvēkiem.

Par vietas izmantošanu. Nezin kāpēc valdības ekonomikas lietu slavināšana ievietota veselā lappusē, bet, izmantojot rindiņu retināšanu. Vai nu tāpēc, lai īso materiālu pagarinātu, vai arī – lai avīžveidīgais izdevums aizņemtu visas 18 2A4 lappuses. Šajos vispārējās naudas trūkuma apstākļos Vienotība var tērēt naudu, lai apdrukātu papīru par velti ieliktu iedzīvotāju pastkastītēs.

Izdevējs ir Politisko partiju apvienība Vienotība, bet rakstīts turpat (pat 1. lapā), ka nodibināta partija Vienotība. Partiju apvienība vairs nepastāv, bet vienas partijas avīzi izdod? Runā riņķī un apkārt – Vienotībai jākļūst par izaugsmes un attīstības partiju. Jākļūst. Pēc gada vai simts gadiem? Ja teiktu – Vienotība ir izaugsmes un attīstības partija, jautājums nerastos. Tāpat kā citi jautājumi.

Pirmās lappuses pašā augšā rastīts – Politiskās partijas Vienotība oficiālais izdevums. Laikraksts tas nav, izdevums arī var būt laikraksts. Ja vārds oficiālais būtu izlaists vai nodrukāts – neoficālais, tad izdevums būtu tipa pagrīdes?

Par partiju valodu, tās izteiksmes veidiem daudz runāja pirms iepriekšējām vēlēšanām. Tas palicis runāšanas līmenī. Tas jau ir partiju iecienīts – mēs mēģināsim domāt. Ne domās, bet mēģinās domāt. Mēs valsti gribam izvest no krīzes ( netālu saka, ka krīze nav un citiem jāmācās no mums). Ne – izvedīsim no krīzes, bet tikai – gribam izvest. Partija saka – mēs vēlamies redzēt… Es arī pērkona negaisa laikā vēlos redzēt spožu sauli. Mēģinu atvainoties par savu viedokli. Mēģinu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!