Raksts

Partijas vārdā gvelz cik gribi, bet kā amatpersona …


Datums:
30. janvāris, 2013


Autori

Iveta Kažoka


Replika Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra izteikumiem par naida runu

Pirms divām dienām manīju, ka Latvijas tvitertelpa “priecājas” par Aigara Lūša (NA) komentāru par naida runu. Noklikšķināju, izlasīju un … būtu visticamāk atstājusi kategorijā marginālas-izpausmes-kas-nav-reakcijas-vērtas, ja vien nepamanītu, ka viņš taču šo komentāru ir parakstījis kā Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs!

Un tā ir problēma. Viena lieta, ja kā partijas pārstāvis atļaujies gvelzt visu, kas ienāk prātā, – lai jau vēlētāji vērtē gan kompetenci, gan domas kvalitāti! – bet pavisam cita, ja paraksties kā amatpersona, kuras izteikumus var piedēvēt ministrijai kopumā!

Ko Latvijai un pasaulei šādi vēsta Tieslietu ministrijas amatpersona? Un vai šie pieci punkti būtu tagad jāuzskata par Tieslietu ministrijas oficiālo viedokli?

1) vai Tieslietu ministrija baidās no sabiedriskajām organizācijām, kas cīnās par to cilvēku tiesībām, kam ir no vairākuma atšķirīga seksuālā orientācija? Man grūti iedomāties citu iemeslu, kādēļ ministrijas amatpersona interesējas par to, kas notiek “vairāku organizāciju apziņā,” kas ir vai nav iesakņojies viņu “leksikā” un cik konkrēti liels vai mazs ir Eiropas Komisijas piešķīrums vienai starptautiskai organizācijai. Abstrahējoties no vienas amatpersonas personiskās intereses, kāda Tieslietu ministrijai par to daļa?

2) komentāru caurvij neskaidri formulēti pārmetumi te Saeimai, te Eiropas Savienības institūcijām par to, ka Saeimas rīcība, aicinot izvērtēt iespēju paplašināt naida noziegumu sarakstu, ” vedina domāt, ka […] patiesais mērķis ir sagādāt noteiktas privilēģijas LGBT kopienām”, savukārt, Eiropas Savienība 2012.gada septembrī ir pieņēmusi direktīvu par cietušo tiesībām, kura, ak šausmas, varētu būt “Eiropas ietekmīgākās LGBT lobijorganizācijas” panākums! Kas konkrēti ir tas, ko Tieslietu ministrija Lūša personā pārmet šīm institūcijām, un vai sabiedrība nav pelnījusi uzzināt smalkāku argumentāciju tik dīvainam kašķim starp institūcijām?

3) savā komentārā TM amatpersona sūdzas par to, ka, lūk, tas nav samērīgi, ka tāds politisks nozīmīgums (gan nepaskaidrojot, kā konkrēti tas izpaužas: vai tiešām viena Saeimas komisijas vēstule ar lūgumu TM pavērtēt situāciju?) veltīts jautājumam par naida runu tad, kad 2011.gadā par Krimināllikuma 78.panta pārkāpšanu ierosinātas 15 krimināllietas. TM amatpersonasprāt, uz kopējā Latvijā izdarīto noziegumu fona tas esot maz. Būtu tomēr jauki, ja amatpersona skaidrāk precizētu savu nostāju: tad visi nodarījumu veidi, par kuriem ir 15 lietas un mazāk gadā, ir mazsvarīgi? Varbūt tad vispār nevajag kriminalizēt, ja jau nodarījumi tik “reti”?

4) Pēdējā rindkopā TM amatpersona paziņo, ka “ksenofobijas un homofobijas karš” diskriminē tos 97% Latvijas iedzīvotājus, kas uzskata, ka Latvijas lielākā problēma ir nabadzība. Brīnišķīgs arguments. Lielisks. Nafigizējam visas pārējās tēmas, – ārlietas, lauksaimniecību, izglītību, – visu, izņemot nabadzības apkarošanu! Viss pārējais taču diskriminē 97%! Varbūt TM parlamentārais sekretārs to varētu pavēstīt arī citiem saviem partijas biedriem? Demogrāfija, pasu ieraksti, latviešu valodas dominance – viss tas NA repertuārs pēc šīs loģikas ir diskriminējošs.

5) Pēdējais komentāra teikums ir tikpat labs. Tur beidzot saprotam, KUR Tieslietu ministrijas amatpersona saskata problēmu! Un, nē, problēma noteikti nav tajā, ka Latvijā ir ksenofobija vai homofobija. Problēma ir cīņā (amatpersonas leksikā – „karā”), kas pret šīm parādībām Latvijā notiekot. TM amatpersona uzskata, ka šī cīņa radīs „jaunas, papildu problēmas, kuru sekas nākotnē ir grūti aptveramas.” Diemžēl Tieslietu ministrijas amatpersona neprecizē, kādas konkrēti grūtības viņam rada „seku aptveršana”, tādēļ grūti spriest, ko konkrēti amatpersona nespēj izmodelēt.

Vārdu sakot, kauns lasīt. Par naida noziegumiem, to kriminalizēšanu var leģitīmi būt atšķirīgi viedokļi. Bet, es atvainojos, tiem viedokļiem taču būtu jābalstās saprātīgā argumentācijā! Nevis aizspriedumos, nekompetencē, paranojā!

Esmu droša, ka pat Nacionālajā apvienībā atrastos kadri, kas ir spējīgi uz kvalitatīvu, izsvērtu argumentāciju – par vai pret naida noziegumiem. Bet tik analfabētiska teksta publiskošana liecina par to, ka partijai, kas atbild par šo kadru, ir totāli vienaldzīga Tieslietu ministrijas reputācija!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!