Raksts

Partijas prognozē savus vēlēšanu rezultātus un koalīcijas partnerus


Datums:
01. oktobris, 2002


Autori

Providus


Cik deputāta mandātus plānojat iegūt 8.Saeimā? Ar kurām partijām esat gatavi strādāt kopā valdībā un ar kurām - nekādā gadījumā?

Tautas partija (TP)
Atbild partijas priekšsēdētājs Andris Šķēle:

TP ir apņēmības pilna atkārtot uzvaru arī 8. Saeimas vēlēšanās, kļūstot par lielāko frakciju parlamentā. Labs rezultāts būtu 25 līdz 30 deputātu mandāti.

TP ir gatava sastrādāties tikai ar tām partijām, kuras atbalsta nacionālu valstiskumu, labēju ekonomisko politiku un stingru virzību uz NATO un Eiropas Savienību. Neiespējama ir sadarbība ar prokrievisko PCTVL bloku (arī ar atsevišķām tā partijām), sociķiem un citiem kreisajiem.

Jaunais laiks (JL)
Atbild partijas priekšsēdētājs Einars Repše:

JL cīnās par vairākumu Saeimā, skaidri un loģiski pamatojot, ka tikai tādos apstākļos iespējams īstenot mūsu mērķus. Protams, ņemot vērā, ka balsos vēlētāji, nevis mēs paši, mēs nevaram solīt konkrētu vietu skaitu parlamentā. Atbildīga un rīcībspējīga JL valdība, kas spēj enerģiski un ātri atjaunot kārtību un labklājību Latvijā, ir tautas interesēs. Korupciju, noziedzību un birokrātiju nevar apkarot ar tautasdziesmu skandēšanu, nedz arī ar apelēšanu pie morāles normām. Lēmuma pieņemšana ir vēlētāju rokās. Mūsu uzdevums ir cīnīties un piedāvāt izvēles iespēju. JL turpinās darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai Latvijas politiskajā dzīvē līdz ar šīm vēlēšanām patiesi nāktu jauni laiki.

Izvērtējot situāciju pēc vēlēšanām, mēs būsim gatavi atklātības apstākļos un uz valstiskiem pamatiem sadarboties ar jebkuru valstiski domājošu politisko spēku (šis formulējums automātiski izslēdz komunistus un kreisos). JL nepaliks izolācijā. Mēs vienosim visus godīgos un strādātspējīgos cilvēkus Latvijas valsts labklājības atjaunošanai. Tomēr jautājums “ar ko” nav aktuāls. Aktuāli un principiāli svarīgi būs “uz kādiem noteikumiem”. Mēs sakām “nē” līdzšinējam koalīciju modelim, kurā partijas un viņu sponsori dala valsti kā pīrāgu. Mēs sakām “jā” politiskai sadarbībai profesionālas labējas valdības izveidošanai. Tādas valdības izveidošanai, kurā nebūtu sazagušos un izgāzušos politiķu, kurā būtu jaunas sejas un darbaspējīgi cilvēki.

Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL)
Atbild Jānis Jurkāns, PCTVL Saeimas frakcijas vadītājs:

Minimāli rēķināmies ar 20 vietām.

Ieiet valdībā nav pašmērķis, bet gan mainīt situāciju valstī – ar Izglītības likuma iesaldēšanu, minoritāšu konvencijas ratificēšanu, izmaiņām medicīnas sistēmā. Protams, TB/LNNK nav mūsu partneris, bet vairāk neko neteikšu. Pirms 5.oktobra neviena partija patiesību par sadarbību ar mums neteiks, bet pēc tam ieliks mūs tādā mērcē, kādā vajadzēs. Ir 90% cerību, ka kādā spēku salikumā mēs būsim.

Latvijas ceļš (LC)
Atbild 8. Saeimas deputāta kandidāts Kārlis Leiškalns:

LC rēķinās ar 9 līdz 11 vietām 8.Saeimā, taču nevēlos tagad nodarboties ar prognozēšanu, partijas nākotni un ietekmi izšķir vēlētāju uzticība – tāds ir demokrātijas likums. LC būs pateicīga par katru saņemto vēlētāju balsi un uzticības garantu.

LC ir gatavs strādāt kopā ar jebkuru labēju partiju, kuras ārpolitiskās nostādnes neatšķiras no pašreizējā Latvijas Republikas ārpolitikas kursa.

Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (TB/LNNK)
Atbild preses sekretārs Jānis Ķuzulis:

Plānojam iegūt 10-15 mandātus.

Nekādā veidā nesadarbosimies ar PCTVL bloku un tiem, kas ar viņiem biedrosies. Ar pārējām partijām esam gatavi sarunām.

Latvijas Pirmā partija (LPP)

Pat “koriģētie” reitingi uzrāda tendenci pēdējo divu nedēļu laikā trīskāršotu atbalstītāju skaitu, LPP ir pārliecināta, ka 8. Saeimā iegūs pietiekamu vietu skaitu, lai varētu ietekmēt lēmumu pieņemšanu. Jo vairāk vietu, jo pilnīgāk LPP varēs realizēt programmā izvirzītās prioritātes un jo mazākas paliks iespējas turpināt līdzšinējo absurda teātri Latvijas politikā.

LPP nekādā gadījumā nestrādās kopā ar neokomunistiem, PCTVL un Tautas partiju. LPP sadarbosies ar jaunajiem politiskajiem spēkiem, piemēram, Jauno laiku.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS)
Atbild Aivars Berķis, Centriskās partijas Latvijas Zemnieku savienības ģenerālsekretārs:

ZZS plāno 8. Saeimā iegūt 10 mandātus.

Lai spētu izpildīt vēlētājiem dotos solījumus un realizēt savu programmu, esam maksimāli ieinteresēti būt valdošajā koalīcijā un piedalīties valdības veidošanā. Partneru izvēli noteiks viņu savāktais mandātu skaits un zināmā mērā arī Saeimā ievēlētie konkrētie cilvēki. No tām partijām, kurām ir reālas iespējas pārvarēt 5% slieksni, nekādā gadījumā neiesim koalīcijā un nestrādāsim valdībā kopā ar PCTVL. Tas, starp citu, ierakstīts arī Centriskās partijas LZS programmā. Tātad, ja kāds to pat gribētu izdarīt, tad būtu jāsasauc kongress un jāmaina programma.

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP)
Atbild LSDSP ģenerālsekretārs Jānis Dinevičs:

Plānojam iegūt 12 līdz 15 mandātus.

Šobrīd visreālākā sadarbības iespēja varētu būt ar ZZS. Ar pārējām partijām – neiespējami prognozēt.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!