Raksts

Pārskats: Vai pēc Latvijas prezidentūras ES Padomē valsts interešu pārstāvība Eiropas Savienībā ir bijusi politiska prioritāte?


Datums:
27. augusts, 2018


Autori

Iveta Kažoka


Pārskats par Latvijas pārstāvību ES Padomēs.

Pārskata mērķis ir noskaidrot, vai un kuras Latvijas politiskās amatpersonas ir izmantojušas ES prezidentūras laikā iegūtās zināšanas un kontaktus tam, lai aktīvāk pārstāvētu Latvijas intereses Eiropas Savienības Padomē.

Ar pilnu pārskatu iespējams iepazīties šeitpdf.

Galvenās atziņas, kas gūtas, izstrādājot pētījumu, ir sekojošas:

•Noslēdzoties Latvijas prezidentūrai ES Padomē (2015.gada 1.janvāris – 30.jūnijs), Latvijas politiķiem bija iespēja izmantot prezidentūras laikā gūtās zināšanas, pieredzi un kontaktus tam, lai sekmīgāk aizstāvētu Latvijas intereses ES līmenī.

•Dati par Latvijas pārstāvību ES Padomē liecina, ka politiskajā līmenī šī iespēja ir izmantota tikai daļēji. Kopumā Laimdotas Straujumas valdībai Latvijas interešu politiska pārstāvēšanai Eiropas Savienībā ir bijusi augstāka prioritāte nekā Māra Kučinska valdībai. Māra Kučinska valdības ministri un parlamentārie sekretāri caurmērā retāk brauca uz Briseli pārstāvēt Latvijas nacionālās intereses.

•Māra Kučinska valdības laikā Latvijas ministri un parlamentārie sekretāri visbiežāk personiski pārstāvēja Latvijas intereses ES Ārlietu padomē, ES Tieslietu un iekšlietu padomē un ES Vides padomē. Šī paša līmeņa amatpersonas apmeklēja tikai 21% no ES Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta padomes sanāksmēm, kā arī tikai 32% no Konkurētspējas padomes sanāksmēm.

•Māra Kučinska vadības laikā divas ministrijas ir nodrošinājušas politisku pārstāvību pilnīgi visās ES Padomes sēdēs: Iekšlietu ministrija un Satiksmes ministrija. Tikai vienu reizi (6% no visām sanāksmēm) Izglītības un zinātnes ministriju ir pārstāvējis ministrs, uz visām pārējām sēdēm sūtot ierēdņus.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!