Raksts

Pārskats: “Sargājot vēlēšanas sociālo tīklu laikmetā: Labākie piemēri”


Datums:
21. februāris, 2019


Autori

Providus


Par pārskatu "Sargājot vēlēšanas sociālo tīklu laikmetā: labākie piemēri".

Ar pārskatu angļu valodā iespējams iepazīties šeitpdf.

_______________________

Kopš 2016.gada Amerikas Savienoto valstu prezidenta vēlēšanām ir būtiski pieaugusi sociālo tīklu loma un pakārtoti arī apdraudējums, ko sociālie tīkli un aktivitātes tajos var radīt vēlēšanām.

Sociālo tīklu radītais apdraudējums ir īpaši nozīmīgs tādām mazām valstīm kā Latvija. Šī iemesla dēļ neilgi pēc 13.Saeimas vēlēšanām 2018.gada 14.decembrī domnīca PROVIDUS un Baltijas Mediju izcilības centrs rīkoja konferenci “Ceļā uz drošām vēlēšanām” („Protecting the integrity of elections: Experience of Latvia, USA, UK, Germany, Sweden and Ireland”).

Konferences laikā Latvijas, Zviedrijas, Vācijas un Īrijas pārstāvji gan no valsts, gan no nevalstiskā sektora dalījās pieredzē par vēlēšanu monitorēšanu 2017. un 2018.gadā.

Konferences dalībnieku vidū bija vienbalsība par viedokli, ka šobrīd pasaulē ir novērojamas izmaiņas tajā, kā noris pirmsvēlēšanu kampaņas. Īpaša uzmanība tika pievērsta tieši sociālajiem medijiem un to lomas pieaugumam. Tieši šī iemesla dēļ sociālajiem medijiem kā platformai ir jākļūst daudz caurredzamākiem, atbildīgākiem un aktīvākiem cīņā pret dezinformāciju.

Konferences rīkotāji cer, ka šajā pārskatā iekļauto gadījumu – 2017.gada Vācijas Federālo vēlēšanu, 2018.gada Zviedrijas un Latvijas parlamentu vēlēšanu, kā arī 2017.gada Īrijas referenduma – analīze būs noderīga aktīvistiem un valsts sektora pārstāvjiem, gatavojoties vēlēšanām un/vai referendu kampaņām.

Šī pārskata izveide nebūtu iespējama bez Konrāda Adenauera fonda atbalsta!

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!