Pētījums

Pārskats par neatbilstoši likumam apzīmētu politisko reklāmu izvietojumu presē


Gads:
2005
Organizācija:
Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS


Autori

Providus


Pārskatā analizēts, cik bieži un kādos preses izdevumos pirms 2005.gada pašvaldību vēlēšanām publicēta politiskā reklāma, kas nav apzīmēta kā reklāma, vai arī nav norādīts tās apmaksātājs - tādējādi pārkāpjot priekšvēlēšanu aģitācijas likuma un Reklāmas likuma prasības.

Analizējot 85 preses izdevumus laika posmā no 1.janvāra līdz 12.martam, kopumā konstatētas 320 neatbilstoši likumam apzīmētas politiskās reklāmas, no kurām vairums (253) publicēti latviešu valodas izdevumos. Visbiežāk sastopams priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpums, nenorādot reklāmas apmaksātāju (42 gadījumi krievu presē un 219 latviešu), pārējos gadījumos reklāma nav skaidri identificēta kā reklāma.

Apkopojums veikts projekta “Atklāti par 2005. gada pašvaldību vēlēšanu finansēm” ietvaros.

Projekts īstenots ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par ziņojuma saturu pilnībā atbild Sabiedriskās politikas centrs “Providus”, un tas nekādā ziņā neatspoguļo Eiropas Savienības viedokli.

Pārskats par neatbilstoši likumam apzīmētu politisko reklāmu izvietojumu presē
(latviski, PDF, 356 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!