Raksts

Pārskats “Biežāk uzdotie jautājumi par sabiedrības līdzlemtu budžetēšanu pašvaldībās”


Datums:
18. novembris, 2019


Autori

Providus


Sabiedrības līdzlemta budžetēšana un biežākie jautājumi par šo tēmu.

Ar pārskatu iespējams iepazīties šeitpdf.

Atbildes balstītas uz pieredzi šādās pilsētās: Tartu (SLB kopš 2013.gada), Gdaņskā (SLB kopš 2014.gada), Grenoblē (SLB kopš 2015.gada) un Helsinkos (SLB kopš 2018.gada).

Domnīca PROVIDUS 2019.gada 17.oktobrī rīkoja tehnisko semināru, kurā Tartu (Igaunija) un Gdaņskas (Polija) pārstāvji atbildēja uz jautājumiem par sabiedrības līdzlemtās budžetēšanas organizēšanu, kas bija radušies, ieviešot SLB pilotprojektu Rīgā. Tehniskajā seminārā piedalījās E-Governance Academy eksperte no Tartu – Kristīna Reinsalu un Gdaņskas mēra biroja pārstāvis Kšištofs Garskis. Abi eksperti ir iesaistīti SLB ieviešanā minētajās pilsētās. Atbildes ir balstītas uz šo ekspertu sniegto informāciju semināra laikā. Papildus pivienota informācija par vēl divām pilsētām – Grenobli (Francija) un Helsinkiem (Somija), kas iegūta izpētes vizītē šajās pilsētās 2019.gada rudenī.

Jautājumi sagrupēti atbilstoši SLB procesa galvenajām fāzēm: 1) mērķis un procesa vadība 2) SLB procesa un noteikumu izstrāde; 3) projektu izvērtēšana; 4) balsošana; 5) projektu īstenošana.
Sabiedrības līdzlemtas budžetēšanas pieredze Tartu, Gdaņskā un dažās Vācijas pilsētās tika apspriesta arī 2019.gada 18.oktobrī starptautiskā konferencē Rīgā: konferences videoieraksts pieejams šeit.

SLB process izskaidrots infografikā.

Pārskats īstenots ar Vācijas Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu projekta “Engaging municipalities: introducing best practices of civic involvement in decision-making” ietvaros.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!