Raksts

Paranoja un valdība


Datums:
24. aprīlis, 2008


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Savulaik franču poststrukturālais filozofs Mišels Fuko izteicās, ka valdības mentalitāte bieži vien pēc definīcijas esot paranoīda. Ikvienā politiskajā sistēmā esot elementi, kuri grib taisīt dumpi, kuri apdraud pie varas esošo pozīcijas vai vienkārši grib demonstrēt nepakļaušanos valsts varai. Ja valstvīri par to neuztraucas, tad kaut kas nav ar viņiem kārtībā. Lai arī Fuko idejas bieži vien ir fantastiski brīvdomīgas, tomēr ar varu saistītos jautājumus viņš apskatīja ar pienācīgu intelektuālo ziņkārību un teju vai ģenialitāti.

Tomēr, manuprāt, paranoja var piemeklēt ne tikai valstsvīrus, drošības iestāžu birokrātus un ierēdņus. Mēģinot izprast noteiktu politisko gadījumu virkni var izsaukt paranoju vai vismaz paranoīdas reakcijas no politiskajiem analītiķiem.

Piemēri nav jāmeklē tālu. Vai man tikai liekas, ka padzītā premjera Kalvīša izvirdums par KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova nepiemērotību amatam sakrīt ar KNAB pieprasījumu Tautas partijai atmaksāt vairāk kā miljonu latu nelikumīgi pārsniegto vēlēšanu kampaņu budžeta līdzekļu? Vai tā tiešām ir tikai sakritība, ka Kalvītis sniedz tik agresīvu interviju tieši tagad, kad viņam un viņa partijai nudien nebūtu laiks uzstāties kā morālajam flagmanim, bet censties pamatot, kā viņa vadībā varēja notikt tik Latvijas mērogiem milzīgs vēlēšanu kampaņas regulējuma pārkāpums?


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!