Raksts

Par “zaļo zemnieku” kadru politiku


Datums:
09. novembris, 2010


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Interesants stāsts šodien no Limbažiem, kur novada domes priekšsēdētājs Dzintars Zommers ir ievēlēts Saeimā, un tāpēc ir jāmeklē cits mērs. Izrādās, ka vietējie "zaļie zemnieki" amatam ir noskatījuši bankas darbinieku Armandu Krāģi. Nelaime vien tāda, ka 2009. gada pašvaldību vēlēšanās A. Krāģis neguva vēlētāju uzticību. Vēl vairāk, ZZS vēlēšanās ieguva piecas vietas, bet A. Krāģi vēlētāji nobīdīja no 3. vietas sarakstā uz 11. vietu. Plusiņu -- 243. Svītrojumu -- 331. Vietu domē cilvēks tāpēc neieguva.

Lai arī ZZS spices ļaudis (Brigmanis) sakās par notikumiem Limbažos neko nezinot, laikraksts Diena šodien ziņo, ka Limbažos notiekot spiediens, lai tās piecas personas, kurām tiesības tapt ievēlētiem ir lielākas nekā A. Krāģim, no mandāta atteiktos. Viens no šiem cilvēkiem esot jau tā izdarījis. Te jautājums ir ļoti būtisks. ZZS Limbažos diezgan skaidri pasaka, ka vēlētāju griba apvienībai ir vienaldzīga. A. Krāģi nepazīstu, pilnīgi iespējams, ka viņš ir brīnišķīgs cilvēks un būtu lielisks novada domes vadītājs. Bet vietējie iedzīvotāji tā neuzskatīja. No tā acīmredzot jāsecina, ka vietējiem ZZS aktīvistiem tas ir pie vienas kājas. Diez kas nav.

ZZS ir tā apvienība, kura 9. Saeimā vairāku gadu garumā mandātu saglabāt ļāva Leopoldam Ozoliņam, lai arī viņš bija tik slims, ka parlamenta darbā nevarēja piedalīties. Tas pats variants: Nevis mēs savā frakcijā vēlamies redzēt cilvēkus, kuri dara labu darbu Latvijas un tās sabiedrības labā, bet mēs tā vietā nesaredzam nekā slikta apstāklī, ka viena vieta mūsu aprindās ir vienmēr tukša, un tāpēc attiecīgais darbs nenotiek. No tās pašas apvienības Saeimā toreiz nāca svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, kurš Saeimas darbā piedalījās tad, kad nebija aizņemts ar sportu, ja nemaldos, tribīnē nekāpa ne reizes, un valsts budžeta apstiprināšanas dienā, ja ticēt tam, kas toreiz tika rakstīts Atkarīgajā Rīta avīzē, kādu brīdi Saeimā pabija, tad nolēma, ka process esot bezjēdzīgs, un atkal aizgāja. Šogad vēlētāji to novērtēja. Lai arī V. Ščerbatihs “zaļo zemnieku” Latgales sarakstā bija 18. no 19 vietām un ievēlēšana tāpat nespīdēja, cilvēks saņēma tikai 1152 plusiņus un 4404 svītrojumus. Lūk, vēlētāju griba. Tāpat “zaļajos zemniekos” parlamentāro dzīvi uzsāka Visvaldis Lācis, kurš arī tagad, kad ir “VL!” pārstāvis, spītīgi atsakās saprast, kas ir nepotisms un kāpēc civilizēti demokrātiskās valstīs tas ir aizliegts tā, ka neviens neiedrošinās noteikumus pārkāpt. Tas ir aizliegts arī pie mums, bet V. Lācim acīmredzot interešu konflikta novēršanas likums ir tikpat vienaldzīgs, cik Limbažu “zaļajiem zemniekiem” vienaldzīga ir vēlētāju griba. Skumji. Lai neteiktu skarbāk.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!