Raksts

Par VPD 1.2.2.1.apakšaktivitātes „Transporta sistēmas organizācijas optimizācija un satiksmes drošības uzlabojumi apdzīvotās vietās” atklātā konkursa vadlīnijām


Datums:
01. decembris, 2005


2005. gada 1. decembrī

Finanšu ministrijas
valsts sekretāres vietniekam
A. Ūbelim

 

Atzinums par VPD 1.2.2.1.apakšaktivitātes „Transporta sistēmas organizācijas optimizācija un satiksmes drošības uzlabojumi apdzīvotās vietās” atklātā konkursa vadlīnijām

 

Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS ir izskatījis 5.12.2005. ERAF vadības komitejas sēdes darba kārtības jautājumu „Grozījumu saskaņošana Satiksmes ministrijas izstrādātajās VPD 1.2.2.1.apakšaktivitātes „Transporta sistēmas organizācijas optimizācija un satiksmes drošības uzlabojumi apdzīvotās vietās” atklātā konkursa vadlīnijās” un izskata sekojošus iebildumus un priekšlikumus.

 

1. Vadlīniju I.4. punktā minēts:

Projekti, kuri vērtēšanā ir sasnieguši minimālo atbalsta saņemšanai nepieciešamo punktu skaitu, bet nav tikuši atbalstīti finanšu resursu trūkuma dēļ, atbilstoši to vērtējumam var saņemt finansējumu, gadījumā, ja konkursa ieviešanai būs pieejami papildus finanšu resursi.

Vadlīnijās nepieciešams norādīt, kāds ir minimālais atbalsta saņemšanai nepieciešamo punktu skaits vai arī specifiski jānorāda metodoloģija, kā tas tiks noteikts.

 

2. Nepieciešams precizēt informāciju par pašvaldību iespējām iegūt valsts budžeta dotāciju

Ja pašvaldība vēlas iegūt maksimālo punktu skaitu 5. specifiskajā vērtēšanas kritērijā, tā paredzēs nacionālā līdzfinansējumu 46% apjomā no projekta attiecināmajām izmaksām.

Balstoties uz vadlīniju II.2 (2). punktā minēto, pašvaldība var pretendēt uz valsts budžeta dotāciju līdz 60% no nepieciešamā nacionālā līdzfinansējuma attiecināmajām izmaksām, kas veido 27,6 % no visa projekta attiecināmajām izmaksām (ja nac. līdzfin. ir 46%). Savukārt šis nonāk pretrunā ar vadlīniju II.2 (2). punktā teikto, ka „valsts budžeta līdzfinansējums nepārsniegs 15% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām”.

Vadlīnijās ir minēti savstarpēji pretrunīgi noteikumi un ir nepieciešams tos precizēt, paredzot pašvaldībām tikai vienu no iespējām:

  • Iegūt valsts budžeta dotāciju 15% apjomā no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām; vai
  • Iegūt valsts budžeta dotāciju 60% apjomā no nacionālā līdzfinansējuma

Vēl viena alternatīva ir svītrot 5. specifisko vērtēšanas kritēriju un jau vadlīniju I.4. punktā skaidri un gaiši norādīt, ka ERAF līdzfinansējums ir 55%.

 

3. Kvalitātes atlases kritēriju 1.1. punktā veikt redakcionālu grozījumu, otro „un” aizstājot ar „vai” – atbilstoši specifisko vērtēšanas kritēriju 1. punktam. 


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!