Raksts

Par sabiedriska labuma organizāciju likumu


Datums:
11. novembris, 2001


Uzstāšanās NVO forumā 2001, 2001. gada 26. oktobrī

Sabiedriskā labuma organizāciju likums
SLO likums nosaka kādas nevalstiskās organizācijas un kādā kārtībā var pretendēt uz valsts atbalstu, galvenokārt – nodokļu atvieglojumu veidā.

Kādi nodokļu atvieglojumi attieksies uz SLO?
SLO nemaksās:

  • uzņēmuma ienākuma nodokli;

Ar iedzīvotāja ienākuma nodokli neapliks:

  • SLO izmaksātās stipendijas (stipendiju nolikumus apstiprinās SLO komisija);
  • SLO sadalīto humāno palīdzību;
  • SLO izmaksātos pabalstus.

Uzņēmumi, kuri ziedo SLO saņems nodokļa atlaidi 85% apmērā (tāpat kā līdz šim tās SO, kurām bija FM atļauja ziedojumu saņemšanai)

Iedzīvotāji, kuri ziedo SLO samazinās ar nodokli apliekamo ienākumu par 25% (tāpat kā līdz šim bija FM atļauja ziedojumu saņemšanai)

Kas varēs pretendēt uz SLO statusu?
Uz SLO statusu var pretendēt gan biedrības gan nodibinājumi, gan arī reliģiskās organizācijas, bet nevar pretendēt sabiedriskās organizācijas vai bezpeļņas sia. Tātad sabiedriskajai organizācijai vai bezpeļņas sia vispirms ir jāpārreģistrējas kā biedrībai vai nodibinājumam un tad tā var pieteikties SLO statusa iegūšanai.

Kas piešķirs SLO statusu?
SLO statusu piešķirs starpresoru institūcija – Sabiedriskā labuma komisija, kuras sastāvā ietilpst deviņi ministriju un valsts institūciju pārstāvji un deviņas nevalstiskās organizācijas. Komisijas lēmums būs pārsūdzams tiesā.

Kuras NVO darbosies komisijā un kā tajā tiks pieņemti lēmumi?
Lēmumu pieņemšanas procedūru komisijā kā arī tās izveidošanas kārtību noteiks MK noteikumi par Sabiedriskā labuma komisiju.

Uz cik ilgu laiku piešķirs SLO statusu?
SLO statusu organizācijai piešķirs vienu reizi un uz neierobežotu laiku – tas organizācijai saglabājas tik ilgi, kamēr organizācija darbojas sabiedrības labā un nepārkāpj SLO likumā noteiktās prasības. SLO statusam nav atpakaļejoša spēka.

Kas notiks, ja organizācija nepildīs likumā noteiktās prasības?
SLO komisija var apturēt sabiedriskā labuma statusu līdz brīdim, kad organizācija novērsīs uzrādītos trūkumus.

Kas notiks ar SO iegūto FM ziedošanas atļauju, ja tā pārreģistrēsies par biedrību?
Biedrība ir tā pati juridiskā persona, tādēļ tās attiecības ar trešajām personām – arī finansu ministriju paliek spēkā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!