Raksts

Par priekšvēlēšanu aģitāciju ārkārtas vēlēšanās


Datums:
17. jūnijs, 2011


Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītājam V.Staņas kungam

Par priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu ārkārtas vēlēšanās

Reaģējot uz valsts prezidenta 28.maija rīkojumu Nr.2., Sabiedriskās politikas centrs Providus vēlas vērst Jūsu uzmanību uz nepieciešamību precizēt  priekšvēlēšanu aģitācijas un partiju finanšu regulējumu situācijā, kad, visticamāk, 2011.gada septembrī tiks rīkotas Saeimas ārkārtas vēlēšanas.

1. Likumā “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”:

a. Likuma 2.panta pirmajā daļā un trešā panta otrajā daļā ir noteikts termiņš (40 dienas), līdz kuram partijas var pietiekties bezmaksas raidlaika saņemšanai sabiedriskajās raidorganizācijās. Šis termiņš nebūs izpildāms tām partijām, kas ārkārtas vēlēšanās būs iesniegušas savus sarakstus no 39.līdz 30.dienai pirms vēlēšanām (kā to pieļauj Saeimas vēlēšanu likuma 40.panta ceturtā daļa).

b. Likumā priekšvēlēšanu aģitācijas periods Saeimas atlaišanas gadījumā tiek definēts kā laika posms “no vēlēšanu izsludināšanas dienas līdz vēlēšanu dienai.”Satversmes 49.pants paredz, ka jaunām vēlēšanām jānotiek “ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atsaukšanas.” Atbilstoši aģitācijas likumam, tieši šajā laika posmā darbosies ierobežojumi tā saukto “trešo personu “aģitācijai  (31.panta trešā daļa, 33.panta otrā daļa). Tas nozīmē, ka ārkārtas vēlēšanu gadījumā aģitācijas likumā noteiktais priekšvēlēšanu periods nesakritīs ar Politisko partiju finansēšanas likumā noteikto laika posmu – 120 dienām – uz kuru attiecas politisko partiju tēriņu ierobežojumi.   Partijām būs jāatskaitās par saviem izdevumiem par visām 120 dienām un 4 mēnešu laikā jāiekļaujas likumā noteiktajā summā. Vienlaicīgi ar partijām nesaistītu personu aģitācijas ierobežojumi būs spēkā tikai mēnesi vai divus mēnešus pirms vēlēšanām.

2. Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā:

a. Šobrīd šī likuma regulējumu attiecībā uz partiju tēriņu “ierobežojumu” atskaites punktu ārkārtas vēlēšanām var tulkot dažādi.  Pēc likuma burta partiju tēriņu ierobežojumi attiecas uz 120 dienām pirms vēlēšanām, neskatoties uz to, ka šis periods jau ir sācies, bet 120 dienas pirms vēlēšanām ne partijas, ne KNAB vēl nezina konkrēto vēlēšanu datumu.  Saeima, strādājot ar šo likumu, līdz šim vispār nav apsvērusi ārkārtas vēlēšanu iespēju, tādēļ būtu jāprecizē likumdevēja griba šādās situācijās.

Likumā noteiktie priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi Saeimas vēlēšanām ir pārmērīga summa ārkārtas vēlēšanām. Saeima, iepriekš strādājot ar šo likumu, iepriekš neprognozētu situāciju apstākļos ir izmantojusi iespēju noteikt partiju tēriņiem koeficientu. Piemēram, 2009.gadā, kad sakrita pašvaldību vēlēšanas un Eiropas Parlamenta vēlēšanas, šī likuma pārejas noteikumiem tika pievienots 11.punkts, nosakot tēriņu ierobežojumus šīm konkrētajām vēlēšanām. Arī 2011.gada vēlēšanās būtu jāsamazina uz parastajām Saeimas vēlēšanām attiecināmie partijām atļautie izdevumi, lai mazinātu partiju motivāciju likumā atļauto summu atrast “par katru cenu”.

Sagatavoja: Iveta Kažoka


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!