Raksts

Par prezidenta konsultācijām un izlīgšanu


Datums:
26. janvāris, 2009


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Šopēcpusdien Valsts prezidents Valdis Zatlers sēdinās Latvijas vadošos politikāņus pie viena galda, lai spriestu par jaunas valdības izveidošanu. Varbūt Godmaņpapus Japānā pietiekami neatpūtās, varbūt pārāk saguris ira. Tautai valdošā banda šķietami ir pieriebusies līdz visām iespējamām vīlītēm. Turklāt 14. janvārī prezidents tā arī pateica -- ir vajadzīga jauna, cita valdība, turklāt ar "jaunām sejām."

Nelaime, manuprāt, te ir divējāda. Pirmkārt patlaban notiek mēģinājums apvienot divas ne īpaši viegli savienojamas lietas — valdību ar krietni samazinātu ministru skaitu un valdību ar krietni paplašinātu dalībnieku skaitu. Valdošajā kliķē nekur nav pazudusi pārliecība, ka tā un tikai tā zina, kā valdīt un vadīt. Man, piemēram, ir pat ļoti, ļoti grūti iedomāties, ka LPP/LC īpašnieks kaut kādas tur sadarbības vai izlīguma vārdā varētu būt gatavs atteikties no rūpalas, kas saucas Satiksmes ministrija. Savukārt, tā kā viņš ir staigājoša afiša valdošās bandas bezkaunībai, nākamajā valdībā varēs sastūķēt cik vien jaunas sejas un viepļus, cik kāds vēlas tur redzēt, bet, ja paliks šī viena seja, tad nekas jauns vai labāks nebūs un nevarēs būt. Tas pats ir sakāms par aktu fotogrāfu Zemkopības ministrijā, par zirgkkopi Aizsardzības ministrijā un angļu valodas speciālistu Finanšu ministrijā.

Un tas savukārt demonstrē otru problēmu. Lai par kaut ko izlīgtu, ir vajadzīgas divas puses. Šajā gadījumā valdošā banda ir vienā pusē. Otrā pusē ir trīs vai varbūt četras opozīcijas partijas — Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība, Sabiedrība citai politikai un, iespējams, arī Saskaņas centrs, ja izlīgšanas un kopmīlas reibonī valdošie pavisam zaudēs veselo saprātu un valdībā ieaicinās arī veidojumu, kura viens spārns joprojām sapņo par sociālisma gaišajām tālēm. JL un PS mazāk, bet SCP pavisam noteikti radās pateicoties neapmierinātībai ar valdošās bandas izrīcībām. Nu viss būs piedots, buča uz vaiga un strādājam tālāk? Savukārt, ko kaut kādā izlīguma valdībā meklēs JL un PS, ja tām tiks atmesta kaut kāda drupača, bet pretī tiks sagaidīta klusēšana par visām nebūšanām, kādas valdošie mēdz pieļaut? Koalīcijas partneris ta neies nepieklājīgi vāvuļot par šoferu dēliem, par “savējo” sabīdīšanu visos iespējamos amatos u.tml. Nezinu, bet man par šodienas pasākumu Rīgas pilī ir šaubas.

Un tad nu atliek kārtējā doma par ārkārtas vēlēšanām. Viņdien mākoņu projekta “vecbiedrs” kārtējo reizi nolaidās no saviem augstumiem kā omulīgs un pārbarots Buda un paziņoja, ka tuvākajā laikā gaidāmas pat divas Saeimas vēlēšanas, turklāt pēc tām pirmajām Rīgas pils saimnieks, ļoti iespējams, var zaudēt darbu. Varbūt, blakus pasakainai muldēšanai par attiecībām ar amerikāņiem Buda reizēm ir izrādījies visnotaļ precīzs prognozētājs. Taču kas cits gan ir skaidrs. Šī bezgalīgā politiskās “elites” ņemšanās ap sevi nozīmē, ka nepienācīga vērība tiek pievērsta visam citam. Piemēram, tam, ka piena nozare Latvijā ir absolūta bezdibeņa malā. Ka Latvijas radio draud bankrots. Ka daudzviet Latvijā vairs nav pieejami adekvāti sabiedriskā transporta pakalpojumi. Un, galu galā, ka valsts nupat aizņemas milzonīgi daudz naudas, un droši vien būtu prātīgi tā rūpīgāk padomāt, kas ar to tiks darīts un … kā tā tiks atmaksāta.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!