Raksts

Par pingviniem.lv


Datums:
27. janvāris, 2009


Autori

Iveta Kažoka


Manuprāt, lielisks saits un lieliskas idejas par nevardarbīgām pretošanās akcijām.

Manuprāt, lielisks saits un lieliskas idejas par nevardarbīgām pretošanās akcijām.

Viena no idejām, kuras realizācijai es varu palīdzēt, ir šī:

” “Atlasīt un publiskot to slaveno deputātu (komponistu, aktieru, sportistu utml.) vārdus, kas tik „godīgi” strādā Saeimā, ka neko neredz un nedzird, lai gan, izmantojot savu popularitāti, varētu publiski paust savu viedokli par nejēdzībām. “

Saeimas mājas lapā vajadzīgie dati ir pieejami. Pusstundas laikā atradu visus deputātus, kas uz šodienu nav izmantojuši pat Saeimas tribīni sava viedokļa paušanai.

Kontekstam daži cipari. 9.Saeimas datu bāzē ir reģistrēti 1083 dažādi likumprojekti. Lēmumu datu bāzē – 601 lēmums. Tie visi vairākkārt tiek skatīti Saeimas plenārsēdēs. Aktīvākie deputāti publiski izsaka savu viedokli par 100 -180 šādiem dokumentiem. Mazāk aktīvie – par mazāku dokumentu skaitu. No kura brīža sākas necieņa pret Saeimu un savu vēlētāju problēmām? Pieņēmu par atskaites punktu ciparu “5” – ja deputāts ir debatējis par 5 likumiem un mazāk, tad man nav skaidrs, ko viņš parlamentā vispār dara. Neņēmu vērā visus tos gadījumus, kad deputāts ir aizsūtīs referēt (ziņot) par Saeimas komisiju viedokli. Tas ir kaut kas pilnīgi cits.

Rezultāts rāda, ka šobrīd absolūti nekas ļauns nenotiktu, ja arī Saeimu taupīšanas nolūkos “saīsinātu” līdz 70 deputātiem. Pārējie tur tāpat neko nedara (atzīme NL pielikta pie tiem deputātiem, kas nav bijuši Saeimā abus divus gadus un tāpēc pārmetumus pelnījuši mazāk)). [28.01.2009 pēc komentētāju izteiktiem priekšlikumiem un neizpratnes no saraksta izņemti 4 deputāti, kas Saeimā pavadījuši mazāk par gadu]

Uldis Briedis (TP) – 0
Gundars Daudze (ZZS) – 0
Oļegs Deņisovs (SC) – 0
Leons Līdums (TP) – 0
Anatolijs Mackevičs (LPP/LC) – 0
Raimonds Pauls (TP) – 0
Viktors Ščerbatihs (ZZS) – 0
Gunārs Upenieks(ZZS) – 0
Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) – 1
Jānis Klaužs (TP) – 1
Māris Ārbergs (TP) – 1
Ivans Klementjevs (SC) – 1
Aleksejs Vidavskis (SC) – 1
Aleksandrs Mirskis (SC) – 2
NL Dagnija Staķe (ZZS) – 2
Vilnis-Edvīns Bresis (ZZS) – 3
NL Aigars Kalvītis (TP) – 3
Valdis Ģīlis (TP) – 3
Artūrs Rubiks (SC) – 3
Imants Valers (TP) – 3
Sergejs Fjodorovs (SC) – 4
Nils Ušakovs (SC) – 4
Jānis Dukšinskis (LPP/LC) – 5
Andis Kāposts (ZZS) – 5
Pēteris Hanka (LPP/LC) – 5
Andris Bērziņš (ZZS) – 5
Imants Kalniņš (TB/LNNK) – 5
Vitālijs Aizbalts (LPP/LC) – 5
Vaira Paegle (TP) – 5
Dainis Turlais (LPP/LC) – 5
Jānis Tutins (SC) – 5
Ērika Zommere (TP) – 5

Papildus vēl dažas idejas akcijām – tās visas ir balstītas uz domu, ka ir jāsāk pilnā apmērā izmantot tās tiesības, ko Latvijas likumi paredz.

(1) Satversme paredz, ka Saeimas sēdes ir atklātas. Arī Saeimas komisiju sēdes ir atklātas. Praksē gan iekļūšanai Saeimas ēkā ir vajadzīga caurlaide, taču īsti nevienam nav tiesības liegt to izsniegt, ja pilsonis vēlas apskatīt savus pārstāvjus darbībā. Domāju, ka deputātu darbs zem savu ar pingvīnu simboliku rotāto vēlētāju modrās acs varētu būt daudz produktīvāks nekā līdz šim. Tas pats ar Ministru kabineta sēdēm.

(2) Latvijā ir ļoti labi likumi informācijas pieprasīšanai vai dažādu lūgumu, jautājumu un priekšlikumu izteikšanai varas pārstāvjiem. Iesniegumu likums un Informācijas atklātības likums nosaka konkrētus termiņus līdz kuram ir jāatbild, turklāt atbildei jābūt pēc būtības. Nav nekādu šķēršļu cilvēkiem, kas redz risinājumus pašreizējai situācijai, piemēram, vēlēšanu sistēmas maiņā vai tautas tiesībās atlaist Saeimu sūtīt šādus ierosinājamus visiem deputātiem un vēl Saeimas komisijām (lētāk tas gan izmaksās tiem, kam ir elektroniskais paraksts). Ja nesaņem atbildi? Sūdziet ļaundari tiesā (arī to Latvijas likumi ļauj darīt, turklāt vēl var prasīt kompensāciju par nodarīto morālo kaitējumu)! Vai vēl labāk – kādā mājas lapā ziņojiet par tiem deputātiem, kas uz jūsu labui gribētajiem priekšlikumiem nereaģē. Lai citi arī var uzzināt, kuriem varas pārstāvjiem komunikācija ar tautu nav prioritāte.

(3) Piektdienās Saeimā nekad nav komisiju sēdes, jo oficiāli šī diena saucas “Saeimas deputātu tikšanās ar vēlētājiem” (goda vārds, skat. šeit: http://www.saeima.lv/Likumdosana/likumdosana_darbarezims.html). Savu mūžu neesmu redzējusi (izņemot neilgi pirms vēlēšanām), ka deputāti šo dienu izmantotu tā kā pienākas. Dodiet viņiem to iespēju! Piesakieties uz tikšanos un pastāstiet, kas Jums sāp (vislabāk tikšanos filmējot un internetā arī citiem ziņojot par rezultātiem)!

(4) Latvijas vara jau sen sola būt vēlētājiem draudzīgāka un vairāk informācijas par savām aktivitātēm izvietot Internetā. Domāju, ka deputātu pēdējo 6-8 gadu komandējumi ir labs sākuma punkts, ko vajadzētu prasīt izlikt publiskai apskatei. Domāju, ka daudziem būs pārsteigums tas, cik parlamentāri “tuva” Latvijai, izrādās, ir Ķīna…

(5) Latvijas likumi neregulē “spontānus piketus” – proti, gadījumus, kad cilvēki vienkārši bez publiskas izsludināšanas kaut kur savācas. Domāju, ka nevienam nav aizliegts, teiksim, stundas laikā pēc informācijas parādīšanās par kārtējām neveiksmēm jaunas valdības veidošanā doties uz Saeimu/MK ēku, lai deputātiem atrādītu savu plakātu. Ja vienlaicīgi kas tāds ienāks prātā daudziem, tad tur, protams, var sapulcēties kāds bariņš, bet … kam negadās.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!