Raksts

Par oranžām dūrēm, preses sekretāri un vīzām — pārdomas piektdienā


Datums:
17. oktobris, 2008


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Rīt gada sapulcē pulcēsies "Tautas" partija. Paredzams, ka par partijas jauno līderi kļūs iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, kurš savukārt ir solījis parūpēties par to, lai partija kļūtu par "specīgu oranžu dūri." Jādomā, ka M. Segliņš reprezentēs atsvaidzinošu pārmaiņu no priekšteča, jo, atšķirībā no priekšteča, kurš trešdien televīzijā turpināja vāvuļot par to, ka neko sliktu viņš nav izdarījis un vienkārši neviens to nesaprot, iekšlietu ministrs prot arī klausīties. Nāksies gan stipri piepūlēties, lai rīkotos tā, lai partijas reitings atkal pakāptos no pašreizējām pozīcijām, jo "Tautas" partija tomēr vairāk par jebkuru citu ir asociējama ar visu to, kas ir licis valdošajai "elitei" kļūt apmēram tikpat populārai, kā seskam parfimērijas veikalā. Un tas nozīmē, ka pats galvenais uzdevums jaunajam partijas līderim būs pārliecināties, ka tā "oranžā dūre" nudien ir dūre, nevis, kā tas bija raksturīgi "stabilitātes garanta" laikā, oranža roka ar paceltu vidējo pirkstu.

***

Noturējās mazliet ilgāk par gadu. Ziņots, ka Valsts prezidents ir nolēmis pārtraukt darba attiecības ar preses sekretāri Intu Lasi. Viņa savukārt esot teikusi, ka neplāno atgriezties žurnālistikā. Pareizi, ka tā. Tas jau bija pietiekami nenormāli, ka I. Lase svētdien bargu seju televīzijas raidījumā stāstīja par Saeimas milzīgi aplamo izvēli Vairas Vīķes-Freibergas pēcteča piemeklēšanā, un pirmdien kļuva par šīs kļūdas publisko seju. Atgriezties kritiķa lomā — nu, diez vai, bet vēlu viņai labu.

***

Paredzams, ka šovakar pēc Latvijas laika ASV paldies Dievam aizejošais prezidents Džordžs Bušs paziņos, ka viņa pārstāvētā valsts turpmāk no mūsu valsts pilsoņiem vairs nepieprasīs vīzas. Tas nav maznozīmīgs sasniegums, ja ņem vērā to, ka nebūt ne visas pasaules attīstītās valstis no amerikāņiem bauda šādu pretimnākšanu. Patlaban vīza, lai dotos uz ASV, nav vajadzīga pilsoņiem vien 27 pasaules valstīs, paredzams, ka šodien šo skaitu papildinās ne tikai Latvija, bet arī Igaunija, Lietuva, Čehija, Ungārija, Malta, Slovākija un Dienvidkoreja. Taču viens ir jāsaprot pavisam skaidri — tas, ka cilvēkam vairs nav vajadzīga vīza nozīmē tikai to, ka viņš bez tās var ierasties ASV lidostas iebraukšanas zonā, amerikāņi tikpat stingri pārbaudīs katru ceļotāju uz robežas, un šis nebūs tas gadījums, kad kāds varēs ierasties ar mugursomu, nenoteiktu adresi, un cerībām, ka vienkārši varēs pazust Amerikas tālēs. Būtu pat ļoti jācer, ka neviens nemēģinās jaunās tiesības izmantot nelietīgi, jo tiesības, protams, var ne vien iegūt, bet arī zaudēt. Taču, ja reiz pateikts tas, tad ļoti ceru, ka jaunā sistēma pamudinās lielāku skaitu Latvijas iedzīvotāju apmeklēt manu dzimteni, jo varu bez mazākām šaubām apgalvot, ka katrs tur atradīs kaut ko sev saistošu un interesantu.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!