Raksts

Par Ministru kabineta noteikumu projektu „Vispārīgie būvnoteikumi”


Datums:
26. februāris, 2014


Autori

Agnese Frīdenberga


Par Ministru kabineta noteikumu projektu „Vispārīgie būvnoteikumi”

Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS (turpmāk – PROVIDUS) ir iepazinies ar precizēto Ministru kabineta noteikumu projektu „Vispārīgie būvnoteikumi” (turpmāk – VBN) un sniedz savu atzinumu:

1) PROVIDUS norāda, ka VBN 17.punkts attiecībā uz lēmuma par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu sastāvdaļā ir neskaidrs, jo faktiski paskaidro administratīvajā aktā obligāti ietveramo sastāvdaļu saturu, ko nosaka Administratīvā procesa likums. PROVIDUS iesaka pārveidot 17.punktu šādā redakcijā:

17. Būvvalde lēmumā par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu norāda:

2) PROVIDUS norāda, ka VBN 56.punkts nav pietiekami skaidrs un saprotams un proti, nav skaidrs, kad tieši būvatļauja zaudē spēku, ja būvniecības ierosinātās neizpilda nosacījumu.

PROVIDUS uzskata, konstatējot pārkāpumu, būvvaldei jāatceļ būvatļauja, nevis tā zaudē spēku, jo nav skaidrs no kura brīža tā zaudē spēku – no fakta konstatācijas brīža, no nosacījumu izpildei iztecējušā laika brīža, utt.

3) PROVIDUS norāda, ka VBN 59.punkta pēdējais teikums ir neskaidrs, jo nav skaidrs, kuras institūcijas lēmumu izpildes laiks vai spēkā esamības laiks netiek ieskaitīts maksimālajā būvdarbu veikšanas ilgumā.  PROVIDUS lūdz precizēt minēto punktu.

4) PROVIDUS norāda, ka VBN 75 punktā paredzētais noteikums pārreģistrēt būvatļauju, ja mainās būvniecības ierosinātājs, ir nesamērīgs. PROVIDUS norāda, ka samērīgāk un jēgpilnāk būtu paredzēt, ka jāizdara izmaiņas saņemtajā būvatļaujā, nevis uzlikt par pienākumu pārreģistrēt būvatļauju, jo šādā situācijā neskaidrs ir jautājums vai pārreģistrācija nozīmē jaunu būvatļauju un vai atkal jāveic sabiedrības informēšana un kā tas notiek.

5) PPOVIDUS iesaka papildināt VBN 76.punktu,  nosakot to šādā redakcijā:

76. Būvvalde var apturēt būvdarbus vai atcelt būvatļauju, ja:

Sagatavoja: Agnese Lešinska


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!