Raksts

Par mērķtiecīgu valodas politiku


Datums:
29. aprīlis, 2003


Autori

Aigars Ķimenis


Diena, 08.04.2003.

Jau ilgāku laiku sabiedrībā turpinās diskusija par Izglītības likumā paredzēto vidusskolu pāreju uz izglītību latviešu valodā no 2004.gada septembra. Paredzams, ka strīdi šajā jautājumā saasināsies. Par to liecina kaut vai Saeimas deputāta J.Plinera (TSP) provokatīvie un musinošie izteikumi, uzstājoties Rīgas 34.vidusskolā. Ne mazāk aktīva ir arī Latvijas krievvalodīgā prese, kas ik pa laikam izvērš kampaņu pret paredzēto pāreju uz mācībām latviešu valodā. Latvijai naidīgi noskaņotie politiķi darīs visu, lai nepieļautu šo mūsu sabiedrībai nepieciešamo izglītības reformu.

Tomēr ir nožēlojami, ja latviešu valodas nostiprināšanas pretinieki atrodas arī ārpus TSP, PCTVL un viņu pastāvīgā elektorāta rindām. Šāds piemērs ir atrodams 31.marta laikrakstā Diena, kurā lasāms sociolingvista G.Dilāna komentārs Valodas politika — vai 2004.gada reformas dziļākais pamatojums ir objektīvi analizēts? Šajā rakstā, kura autors, šķiet, pretendē uz jautājuma objektīvu analīzi, atrodamie argumenti ir pilnīgi absurdi un liecina vienīgi par ļoti vājām gan savas valsts, gan pārējās Eiropas vēstures zināšanām.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!