Raksts

Par Latvijas sākotnējo pozīciju par Komisijas paziņojumu Turpmākie pasākumi pēc Zaļās grāmatas Eiropas pārredzamības iniciatīva


Datums:
23. maijs, 2007


LR Ārlietu ministrijai

 
Par Latvijas sākotnējo pozīciju par Komisijas paziņojumu “Turpmākie pasākumi pēc Zaļās grāmatas „Eiropas pārredzamības iniciatīva”.

Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS ir iepazinies ar Latvijas sākotnējo pozīciju par Komisijas paziņojumu “Turpmākie pasākumi pēc Zaļās grāmatas „Eiropas pārredzamības iniciatīva”, un vērš uzmanību uz sekojošajiem punktiem:

1. Komisijas piedāvātie mehānismi, lai motivētu interešu pārstāvjus brīvprātīgi reģistrēties interešu pārstāvju datu bāzē, šobrīd nešķiet pietiekami. Tāpat pārdomāta nešķiet argumentācija, kāpēc bez leģitīma mērķa atšķirīgi standarti būtu jāattiecina uz pozīciju iesniedzējiem interneta vidē (interešu pārstāvja, kas nebūs reģistrējies datu bāzē, interneta vidē iesniegtā pozīcija tiks uzskatīta par indivīda iesniegumu), atstājot neatbildētu jautājumu, kādi standarti attieksies uz ārpus interneta vidi (piemēram, vai ES institūciju pārstāvju tikšanās ar interešu pārstāvjiem, kas nav reģistrā, arī tiks uzskatīta kā “indivīda tikšanās”, utt.) Ņemot vērā, ka interešu pārstāvju reģistra galvenais mērķis ir palielināt sabiedrības spēju pārraudzīt ES lēmumu pieņemšanas procesus, PROVIDUS iesaka interešu pārstāvju reģistrāciju datu bāzē noteikt par obligātu, pieprasot no lobijiem un nevalstiskajām organizācijām informāciju arī par viņu finansēm, klientiem un plānoto darba lauku. PROVIDUS neuzskata, ka grūtības, kas saistītas ar dažādiem lobiju regulējumiem dažādās ES dalībvalstīs, ir pietiekama argumentācija, lai reģistrēšanās būtu brīvprātīga. Tāpat PROVIDUS uzsver, ka datu bāzes mērķis nav veicināt lobiju savstarpējos kontaktus.

2. PROVIDUS apsveic ideju par vienota interešu pārstāvju reģistra visām ES institūcijām izveidi, jo vienots reģistrs būtiski veicinātu galvenā mērķa – sabiedrības spēju labāk pārraudzīt interešu pārstāvju darbību uzlabošanu – sasniegšanu. Tāpat, ja ES lēmējinstitūcijas ar datu bāzes palīdzību informēs reģistrā esošos par likumdošanas procesiem un apspriedēm, tas varētu atvieglot interešu grupu iespējas iesaistīties ES lēmumu pieņemšanas procesā.

3. PROVIDUS aicina ieviest vienādus minimālos standartus, lai visas ES dalībvalstis publiskotu informāciju par ES līdzekļu saņēmējiem. Vienādu minimālo standartu neesamība jau šobrīd radījusi situāciju, ka ne visas dalībvalstis ES līdzekļu saņēmējus ir publiskojušas, vai, ka pieejamā informācija pietiekami neatklāj ES nodokļu maksātāju līdzekļu ieguldīšanas mērķi.  


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!