Raksts

Par laikraksta Diena degradāciju


Datums:
05. februāris, 2009


Autori

Kārlis Streips


Labdien, lasītāji!Piedodiet, ka šodien divas reizes, bet nupat esmu uzzinājis kaut ko, kas liek rakstīt vēlreiz. Runa ir par laikrakstu Diena. Joprojām tas ir mans laikraksts, joprojām tas ir galvenais laikraksts, kuru no rīta lasu, bet avīzes degradācija laikā kopš no turienes aizgāja Sarmīte Ēlerte ir bijusi visai kliedzoša, tajā skaitā ar manis sen aprakstīto anonīmu komentētāju anonīmo komentāru celšanu "informācijas" godā.

Bet jaunākais piemērs par to ir redakcijas atteikšanās no korespondenta Krievijā Pāvela Širova. Pāvels par notikumiem mūsu tomēr būtiski svarīgajā kaimiņvalstī ir rakstījis ļoti sen, ļoti kompetenti un ļoti interesanti, un nu Dienas lasītāji acīmredzot par Krieviju būs spiesti lasīt atgremotas ziņas no ziņu aģentūrām. Saprotu jau — laiki grūti, laiki smagi, bet tomēr, tomēr. Arī Latvijas televīzijas “Panorāma” ir atteikusies no reportieriem Briselē un Krievijā. Protams, televīzijas korespondents ir dārgāks prieks, jo tam nāk klāt visa televīzijas tehnika. Nezinu, cik Diena maksāja Pāvelam, bet gandrīz vai liekas, ka ir jāizveido 900-sērijas numurs, lai viņu glābtu tāpat kā “Neprāta cenu” un Latvijas radio, jo, lai nu kā, bet viņš Krieviju varēja aplūkot konkrēti no Latvijas lasītāju interešu viedokļa, savukārt Reuters vai AP cilvēki tā, protams nedara.

Dienā vispār ar ārzemju ziņām ir savdabīgi. Pirms kāda laiciņa uz Lielbritānijas pilsētu Londonu pārcēlās mana laba draudzene Rita Ruduša, kura tagad Dienā parādās zem jēdziena “Rita Ruduša Londonā.” Šodien Rita Ruduša Londonā raksta par Amerikas Savienoto Valstu valdības lēmumu par algu griestiem. Savukārt par sniegu, kurš nedēļas sākumā paralizēja visu Londonu un cita starpā nozīmēja, ka Ritas Rudušas Londonā sešus gadus vecais dēls negāja skolā un tāpēc bija izklaidējams mājās, raksta Uldis Ķezbers … Rīgā. Ja kas, tad Uldis Ķezbers Rīgā raksta arī par Krievijas attiecībām ar Kirgizstānu. Jādomā, ka citādi to būtu darījis Pāvels Širovs, kuram, lieki teikt, Krievijā ir daudz, daudz, daudz, daudz labāki avoti, nekā kādam, kurš sēž Mūkusalas ielā, vienalga, cik tas būtu labs vai slikts reportieris. Protams, nedz algas Amerikā, nedz sniegs Londonā Latvijas lasītājiem nav būtisks, ja nu vienīgi tiem, kuri šajās dienās ir paredzējuši doties uz Angliju. Bet dīvaini tas liekas vienalga. Un katrā gadījumā atteikšanās no korespondenta Maskavā ir vairāk nekā dīvaina, tā jau velk uz traģēdiju. Provinciālisms tomēr nav kaut kas tāds, ko es no sava laikraksta gribu sagaidīt.

Vēlreiz jauku visiem dienu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!