Raksts

Par KNAB un par pastu


Datums:
01. novembris, 2010


Autori

Kārlis Streips


Labdien, lasītāji!Vispirms par situāciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Sestdien portālā Pietiek.com abi KNAB direktora vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks pauda savas bažas par to, kas iestādē ir noticis kopš amatā stājās Normunds Vilnītis. Cita starpā viņi teica, ka Valsts prezidenta izveidotā komisija, kuras mērķis bija izvērtēt N. Vilnīša plānus par iestādes reformēšanu, tos neesot izvērtējusi "pēc būtības" (A. Vilks). Manuprāt, kolēģe Baiba Rulle šajā gadījumā ļoti konkrēti neuzdeva jautājumu, kāds pēc šī apgalvojuma būtu uzdodams automātiski, proti -- komisijas darbā piedalījās arī Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš un Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Ja apgalvojums ir tāds, ka komisija ir strādājusi pavirši, tad tas acīmredzot attiecas arī uz abiem minētajiem kungiem, bet viņi nu reiz nav tādi, kas mēdz strēbt karstu. Vai tas ir tas, ko sabiedrībai vēlas teikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja otrā un trešā amatpersona, proti, ka mēs nevaram arī uzticēties darbam, kuru veic SAB un DP priekšnieki? Ja tā, tad gluži bail domāt, kādā valstī mēs dzīvojam.

Par nākotni Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā varu teikt tikai vienu. Tātad, ja ir iemesls domāt, ka Normunds Vilnītis KNAB darbā patiesībā ir diversants vai kaitnieks, tad pats pirmais darbiņš jaunajam Ministru kabinetam būs slēgta sēde, kurā tiks izvērtēts viss tas, ko ir teicis Vilnītis, ko ir teikuši Vilks un Strīķe, un kas ir rakstīts minētās komisijas ziņojumā. Jo nudien ir jāpiekrīt tam, kas šodien ir rakstīts Dienas Biznesā — drošības iestādē (un zinu, ka KNAB oficiāli nav drošības iestāde, bet tālu no tā birojs tomēr nav) dumpji uz kuģa nav pieļaujami. Vēl vairāk, arī tiem, kuri vēlas ticēt Jutai Strīķei (un es pilnīgi noteikti esmu viens no tiem), tomēr ir jāuzstāj, ka process ir process. Es teicu “fui” tad, kad Kalvītis vienpersoniski pret Loskutovu vērsās uz absolūti baltiem diegiem šūta pamata. Teicu “fui” tad, kad Godmanis vienpersoniski izlēma, ka konkursā par KNAB vadītāja amatu nedrīkst piedalīties neviens, kas birojā jau strādā — tam nebija pilnīgi nekāda sakara ar likumu. Tāpēc es nevaru tagad celt roku un teikt “Dombrovski, vienpersoniski ķeries pie darba!” Saku vēlreiz — šis acīmredzot ir jautājums, kas ir jāizlemj Ministru kabinetam un pēc tam Saeimai. Galvenais tomēr ir darbs, kuru KNAB veic. Ja visu uzmanību trim vadošajām KNAB amatpersonām aizņem personīgais (un nesaku, ka ne arī profesionālais) kašķis, tad labi nav.

***

Kas attiecas uz pastu, vai atceramies, ka pirms pāris gadiem buldozers par to solīja visu to pašu, ko viņš solīja par visām sevis pārraudzītajām jomām proti — izcilumu un lieliskumu un daiļumu un viedumu? Tā vietā pasts gandrīz nobankrotēja un tagad ir paziņojis, ka sestdienās pastu vairs nepiegādās. Šī procesa nesakārtotību lieliski uzrāda tas, ka pasta valde pie šī lēmuma pienāca tikai pēc tam, kad pastā jau bija sākusies nākamā gada preses abonēšanas kampaņa, tajā skaitā par avīzēm, kuru vadītāji tajā brīdī vēl uzskatīja, ka tās iznāks arī sestdienā. Latvijas Avīzei pārkārtoties uz to, ka tā tagad iznāks pirmdienā, nevis sestdienā, varētu nozīmēt neērtības atsevišķiem žurnālistiem, kuriem nu būs jāstrādā arī brīvdienās. Taču ļaudis, kas nedzīvojat lielākās apdzīvotās vietās — sorry, bet nekāda prese Jums brīvdienās vairs nebūs. Dienas abonēšanas centrs ir solījis paplašināt savu darbības telpu, lai tam veicas, bet tāds izplatīšanas tīkls, kā Latvijas pastam DAC nebūs nekad. Lūk, progress mūsu banānu republikā.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!