Raksts

Par Ķīnas ekonomiku – atbilde Andžejam


Datums:
04. janvāris, 2008


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Pirms kāda laika komentētājs Andžejs, izsakoties par manu rakstu par Ķīnas ekonomiku, izteica pārliecību, ka "Ķīnā pastāvošā sistēma "kapitālisms sociālisma vadībā" ir visai efektīva. Neviena valsts līdz šim nav uzturējusi tik ilgu un strauju izaugsmes tempu kā Ķīna (tiek prognozēts, ka šī vai nākamā gada beigās tā apsteigs Vāciju un kļūs par pasaules 3 lielāko ekonomiku; tai ir lielākās valūtas rezerves pasaulē; pieaugoša starptautiska ietekme)."

Nu ko. Pavisam nesen Los Angeles Times publicēja interesantu pārspriedumu par Ķīnas ekonomikas veiksmēm. Proti, ka mūsu uzskats par Ķīnas ekonomikas straujo attīstību ir visai pārspīlēts: Ķīnas ekonomika ir par 40% mazāka nekā mēs domājām. Izrādās, ka Pasaules bankas ekonomisti savās aplēsēs par ekonomikas lielumu bija kļūdījušies:

“The story’s unlikely source was the staid World Bank, which published updated statistics on the economic output of 146 countries. China’s economy, said the bank, is smaller than it thought.

About 40% smaller.

China, it turns out, isn’t a $10-trillion economy on the brink of catching up with the United States. It is a $6-trillion economy, less than half our size. For the foreseeable future, China will have far less money to spend on its military and will face much deeper social and economic problems at home than experts previously believed.”

Pārfrāzējot Marku Tvenu – baumas par Ķīnas nenovēršamo varenību varētu būt krietni vien pārspīlētas.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!