Raksts

Par izturētību


Datums:
27. jūnijs, 2009


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Šodien laikam daudzviet skaitās darba diena. Laikam šodien mēs atzīmējam pagājušo pirmdienu, kuru kā tādu mēs laikam atzīmējām, kā šodienu, kas citādi būtu brīvdiena. Ļoti sarežģīti, un mani visa šī dienu bīdīšana šurpu turpu īpaši neietekmē, jo man kā brīvmāksliniekam katra diena var būt i brīvdiena, i darba diena.

Tiesa, sestdienā, vai tā būtu brīva vai darba diena, no rīta var mazliet vairāk palaiskoties, avīzes palasīt. Un tur nu šorīt man atklājusies pavisam baisa aina. Vienā no horoskopiem manai zīmei (esmu lauva, un tāpēc vairāk turos pie tradicionālās, nevis ķīniešu astroloģijas, jo ķīniešu izpratnē esmu žurka — varu apliecināt, ka mans lauva manu žurku jau sen apēda) ir pateikts: “Saglabājiet savu izturēta cilvēka reputāciju.” Tas ir traģiski, jo es nemaz nezinu, kas ir izturēts cilvēks. Zinu, kas ir izturēts vīns (ņam). Zinu, kas ir izturēts pārbaudījums. Bet nemaz nezinu, kā man šodien ir jārīkojas, lai visi saprastu, ka joprojām esmu izturēts. Varbūt vispār visu dienu palikt mājās un ar nevienu nerunāt. Tad man būtu laiks, izpildīt citā horoskopā sniegto instrukciju: “Ieteicams sastādīt testamentu.” Tā teikt, drošs paliek nedrošs, ja nu gadījumā mana izturētība mani tomēr pieviļ.

***

Toties uzjautrināja un reizē arī noskumdināja vēsts no mūsu mīļās kaimiņcaristes, kur visas tautas tēvs Puķins ir pārkvalificējies par mākslas kritiķi un ne mazāk ievērojamam māksliniekam, kā Iļjam Glazunovam, ir “ieteicis” pārgleznot bildi, kura tapusi pirms 35 gadiem, jo vienam no tajā attēlotajiem tēliem rokā ir zobens, kurš puķinprāt esot pārāk īss. 79 gadus vecais mākslinieks, kura darbi ir pazīstami visā pasaulē, ir piekritis gleznu pārgleznot. Lūk, dzīve caristē. Pavisam izturētā caristē.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!