Raksts

Par Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda apakšaktivitātes “Amatniecības attīstība” atklāta projektu iesniegumu konkursa vadlīnijām


Datums:
30. augusts, 2006


Rīgā, 2006. gada 30. augustā

Zemkopības ministrijai

Par Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda 4.4.5.3. apakšaktivitātes “Amatniecības attīstība” atklāta projektu iesniegumu konkursa vadlīnijām (VSS-1155)

Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS ir iepazinies ar Vienotā programmdokumenta 4. prioritātes “Lauku un zivsaimniecības attīstības veicināšana” 4.4. pasākuma “Lauku teritoriju pārveidošanās un attīstības veicināšana” 4.4.5. aktivitātes “Lauku tūrisms un amatniecības veicināšana” 4.4.5.3. apakšaktivitātes “Amatniecības attīstība” atklāta projektu iesniegumu konkursa vadlīniju projektu struktūrfonda projekta iesniedzējam, kas tika izsludinātas Valsts sekretāru sanāksmē 2006. gada 17. augustā, un izsaka sekojošus iebildumus:

1. Vadlīniju projekta 19. lpp. Minēts, ka projekta iesniegums tiks vērtēts tikai pēc viena specifiskā vērtēšanas kritērija:

Pašvaldības, kurā ievieš projektu, attālums no Rīgas      (attālums tiek noteikts, izmantojot interaktīvo karšu sistēmu – no Rīgas (Rīgas pilsētas dome, adrese: Rātslaukums 1) taisnes veidā līdz pašvaldībai (adrese), kurā ievieš projektu.

PROVIDUS iebilst pret šī viena kritērija piemērošanu. Vienotais programmdokuments nosaka, ka amatniecības atbalsta mērķis ir veicināt lauku ekonomikas dažādošanu un nodrošināt lauksaimnieciskajām aktivitātēm alternatīvus ienākumu avotus. Piemērojot esošo vienu kritēriju pastāv risks, ka šis mērķis netiek sasniegts.

PROVIDUS ierosina papildināt vai aizstāt šo kritēriju ar citiem – uz mērķi orientētiem, kuru izstrādes laikā veiktas konsultācijas ar potenciālajiem projektu pieteicējiem un nozaru asociācijām. Tāpat ierosinām, vērtējot amatniecības attīstības projektus, citu starpā piemērot sekojošus kritērijus: 

  • Sadarbība ar tūrisma pakalpojumu sniedzējiem
  • Piekļuve noieta tirgiem

2. Vadlīniju projekta 17. lpp. noteikts, ka “ja, izvērtējot atbilstību kvalitātes vērtēšanas kritērijiem, trūkst informācijas vai tā ir neskaidra, LAD var pieprasīt projekta iesniedzējam iesniegt trūkstošo informāciju un/vai skaidrojumu. Pieprasītā informācija projekta iesniedzējam ir jāiesniedz 5 darba dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas.”

Šis ir pretrunā ar ES struktūrfondu vadības likumu, kura 22. pants nosaka, ka projekta iesniegumu var precizēt tikai administratīvās vērtēšanas posmā un “turpmāka struktūrfonda projekta iesnieguma precizēšana (..) nav pieļaujama”. ES struktūrfondu vadības likuma 22. pantā nav minēta atruna uz Lauku atbalsta dienesta likumu, kas pieļautu šajā situācijā piemērot citas normas.

PROVIDUS iebilst pret pretlikumīgu nosacījumu iekļaušanu vadlīniju projektā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!