Raksts

Par deputātu Šiliņu, Jūrmalas klaunādi un smalkjūtīgo buldozeru


Datums:
31. augusts, 2010


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Vispirms, turpinot stāstu par Rīgas domes deputātu Šiliņu un viņa nesmuko rīcību ar Rīgas domes autotransportu, pozitīvi ir tas, ka cilvēks vai nu pratās vai tapa piespiests prasties un nolika mandātu. Latvijas politikā ne īpaši tipisks gājiens, tāpēc cepuri nost.

Otrkārt, piekrītu tam, ko vakar man Latvijas televīzijā teica viens no kolēģiem, proti — Latvijas “Neatkarīgajai” televīzijai, kura, piedodiet par leksiku, PLL priekšā ir nogūlusies uz zemes, atpletusi kājiņas un teikusi “Ņem mani,” fakts, ka Pilsoniskās savienības pārstāvis ir sagrēkojies, bija īsta medus maize. Taču te ir arī cita lieta, proti — acīmredzot attiecīgā raidījuma veidotāji tika klāt pie Rīgas domes autotransporta izmantotāju saraksta, un diez vai deputāts Šiliņš bija viens un vienīgais, kurš tā darīja. Nebūtu minētā prostituēšanās, iespējams, raidījums būtu pastāstījis arī par citiem, vai vismaz parādījis, kā izskatās minētie saraksti. Un, ja deputāts Šiliņš nudien bija viens vienīgais, kurš tā ir darījis (maz ticams), tad raidījumā tā arī būtu bijis pastāstīts.

***

Nezinu, kas Latvijā ir ekvivalents padomju laikos pastāvējušajam jēdzienam “partijas ģenerālsekretāra pārvalde,” bet ir pēdējais laiks tādu ieviest Jūrmalā. Nu, cik var? Viens mērs tiek iemests cietumā. Viens mērs vēl tikai gaida cietumā iemešanu. Viens mērs nomests, cits mērs ielikts vietā, tagad tas vairs nav labs mērs, tagad ir vajadzīgs trīs vicemēri, viena deputāte ir tik tālu aizsmērējusies, ka partijai “Sabiedrība citai politikai” viņa ir jāizslēdz (cita starpā tā izslēdzot vienīgo deputāti, kāda SCP Jūrmalas domē vispār bija). Zinu, kas ir ekvivalents jēdzienam “prezidenta pārvalde.” Ministrija var rīkoties. Kādreiz tā tika darīts, ja nemaldos, Ķekavā, kad izrādījās, ka tur ievēlētā klaunāde vienkārši netiek galā ar lietām. Protams, saprotu, ka Jūrmala ir ļoti kārdinošs kumoss visām biznesa un korumpētajām “interesēm” pēc kārtas. Vēl jo vairāk tagad, kad valsts atsevišķu nacionālo politikāņu veidolā Krievijas un NVS miljardieriem ir pateikusi, ka atliek Jūrmalā nopirkt dāču un cilvēks var kļūt par Eiropas Savienības pastāvīgo iedzīvotāju. Taču situācija vēršas pagalam absurda. Jūrmalā acīmredzot ar piecu procentu barjeru vēlēšanās nepietiek, pērn mazāk nekā 20 tūkstoši vēlētāju pamanījās domē ievēlēt 10 no 14 sarakstiem. Protams, kā kādreiz teica klasiķis, demokrātijai ir savi trūkumi, bet tā ir labākā iespējamā izvēle. Taču Jūrmalā vairs nav demokrātija, tur acīmredzot valda anarhija, un vidējais jūrmalnieks diez vai ir tas, kura intereses kādam īpaši tur rūp. Ministrijai ir jārīkojas!

***

Un pēdīgi: Nu, jā. Rīgas galvenais buldozers būs galvenais, kuram vērtēt, kādi izteikumi Latvijas sabiedriski politiskajā apritē būtu pieņemami vai nepieņemami. Tādu jēdzienu autors, kā “Sudrabas kundze valsts resursus izmanto privātām vajadzībām” (tiesāšanās vēl turpinās, bet, ļoti iespējams, nāksies maksāt sodu), “skaistums nāk no iekšām,” “Ventspils ir muļķi, kuri paši sevi sačakarēja,” un “Mums ir jācīnās ar visiem līdzekļiem. Un pret tiem muļķiem un stulbeņiem no vides, kuri grib aizsargāt kādus tur putniņus, kuru mums tāpat ir bezjēgā” … jā, tas nu būs galvenais, kuram to visu vērtēt. Sētas stabs vairs nesmejas. Sētas stabs domājot par to, ka šis cilvēks pretendē uz galveno vietu valsts pārvaldē, ir emigrējis uz Īriju.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!