Raksts

Par baznīcas kalendāru un satiksmi Vecrīgā — pārdomas pirmdienā


Datums:
05. janvāris, 2009


Autori

Kārlis Streips


Vakar biju baznīcā, kura atrodas Vecrīgā. Rīt kristieši (vai vismaz tie, kuri nav Pareizticīgie) atzīmēs epifāniju, proti -- 12. dienu pēc Ziemassvētkiem, kad, atbilstoši tradīcijai, Jēzu un viņa vecākus apciemoja trīs gudrie no austrumiem. Man personīgi nekad nav bijis skaidrs, ko Jāzeps, Marija un jaundzimušais gandrīz divu nedēļu garumā meklēja kūtī, kurā bērns piedzima -- varētu padomāt, ka viņi jau krietni pirms gudro ierašanās būtu aizgājuši mājās, bet tā nu Bībelē ir stāstīts. Der atcerēties, ka evaņģēliju rakstītāji neviens Jēzu nepazina, evaņģēliji ir rakstīti krietni pēc viņa nāves. Taču baznīcas kalendārs ir baznīcas kalendārs.

Bet ne par to šis stāsts. Man bija interesanti palūkoties, kā izpaužas jaunie noteikumi par autosatiksmi Vecrīgā. Nezinu, vai tas bija tāpēc, ka ir Jaunā gada atvaļinājuma pēdējā diena, tāpēc, ka šorīt bija krietni auksts, vai tiešām pateicoties jaunajai kārtībai, bet Vecrīgā mašīnu bija krietni mazāk, nekā kādreiz. Doma laukumā kāds nelaimīgs pāris sēdēja savā smalkā mašīnā, kuru bija nobloķējusi policijas mašīna. Cik saprotu, laukumā autosatiksme tagad būs aizliegta pavisam, un tas ir lieliski. Šur tur jau bija izvietoti aizsprosti, lai mašīnas tādā vai citā ielā nevarētu braukt. Ļoti ceru, ka spēkratu skaits tik tiešām samazināsies, jo iepriekšējā kārtība tomēr sevi nepierādīja. Pat visšaurākajās Vecrīgas ieliņās ļaudis mašīnas atstāja ceļa malā, un turpat spraukties centās citi šoferi kopā ar kājāmgājējiem. Joprojām turpinu uzskatīt, ka labākais variants būtu kaut kur Vecrīgas malā uzcelt daudzstāvu garāžu, kur mašīnas varētu glabāt tie, kuri Vecrīgā dzīvo, atļaut stundu no rīta, kuras laikā veikaliem, restorāniem un viesnīcām pievest produktus, stundu vakarā, kad aizvest atkritumus, bet citādi autosatiksmi vietā, kura tomēr ir globāls kultūras piemineklis, vienkārši aizliegt. Nav absolūti nekāda jautājuma, ka spēkratu rīboņa gadsimtus vecām celtnēm neko labu nedod. Bet paskatīsimies, kā darbosies jaunā iekārta. Vismaz vakar viss izskatījās labi.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!