Raksts

Par ārpolitiku un iekšpolitiku – pārdomas piektdienā


Datums:
16. decembris, 2011


Autori

Kārlis Streips


Foto: Kārlis Streips

Brīdinājums no ārpuses un jaunākie pierādījumi par vienas partijas kretīnismu iekšzemē

Labdien, lasītāji! Šodien pārdomas par vairākām lietām.

Pirmkārt, šodien laikrakstā Diena ir interesanta intervija ar ASV Valsts departamenta pārstāvi Mariju Jovanoviču, kurā viņa uzslavē mūsu valsti par tās sasniegumiem pēdējo 20 gadu laikā, saka, ka tirdzniecības attiecības starp Latviju un Ameriku varētu paplašināties, bet tad nāk arī ar brīdinājumu: “Viena lieta, ko tomēr gribētu teikt – daudz ko nozīmē investīciju vide. Kompānijām ir izvēle, un svarīga ir vide, kurā valda likuma vara, taisnīgi un ātri tiesas lēmumi, transparence.” Pēdējais, protams, nav vārds latviešu valodā, labāk būtu rakstīt “atklātība,” bet tā nu tur bija rakstīts.

Šis nu tomēr ir brīdinājums tiem, kuriem ir ierasts domāt, ka ar Latvijas ekonomisko vidi viss ir vislabākajā kārtībā. Protams, nav M. Jovanoviča pirmā, kas par šādām lietām ir runājusi, bet, tā kā Amerika joprojām skaitās Latvijas stratēģiskais partneris esam, to tomēr ir vērts likt aiz auss. Nav nekādu šaubu, piemēram, ka pasaules investori aplūko jautājumu par AS Pasažieru vilciens un jaunu vilcienu būvi – notika iepirkuma konkurss, uzņēmums izvēlējās uzvarētāju, bet tad tikai sākās – jautājumā iejaucās (un turpina iejaukties) Ministru kabinets. Iepirkumi vispār mūsu valstī mēdz būt visnotaļ sarežģīti, jo pārsūdzēšana notiek regulāri, un te nu mēs nonākam pie otra Valsts departamenta pārstāves minētā jautājuma – neiedomājamā gausuma, ar kādu mūsu valstī risinās tiesas procesi. Patīk tas kādam vai nepatīk, bet šis ir iemesls, kāpēc dažs labs investors mūsu valstij ir atmetis ar roku. Arī atklātība var būt pietiekami problemātiska, ir arī dzirdēts par pietiekami daudziem gadījumiem, kad “atklāts” iepirkuma process tomēr ir ar dokumentiem, kuros ir skaidri redzams, ka noteikumi ir domāti kādam specifiskam uzņēmējam, nevis tam, kurš var piedāvāt vislabākos risinājumus.

Nav gluži tā, ka valstī neviens par šīm lietām nedomā, citā starpā šajās dienās minēts, ka tiesās varētu izvietot video konferenču sistēmas, lai viena procesa dalībnieka prombūtne nekavētu visu procesu un dalībnieks varētu piedalīties, tā teikt, no citurienes. Protams, tas būs dārgs prieks, momentā tas nenotiks, bet tas ļoti lielā mērā palīdzētu risināt situāciju, kurā viens no daudziem juristiem vai lieciniekiem ir slims vai aizņemts, un tāpēc visa lieta tiek atlikta, nereti daudzus mēnešus uz priekšu. Par atklātību iepirkumos domā Iepirkumu uzraudzības birojs, tas apšaubāmiem darījumiem var uzlikt ķepu. Taču, kā minētajā intervija teica M. Jovanoviča, “daudz vēl kas izdarāms.” Un, protams, tas neattiecas tikai uz amerikāņu investoriem.

***

Savukārt, iekšzemes politikā pienākusi vēsts, ka tiesa nu ir uzsākusi vēstures mēslainē ieslaucītās “Tautas” partijas maksātnespējas procesu. Kreditoru pieteikums trīs mēnešu laikā pēc tam, kad partijas atlikušie biedri nolēma mest plinti krūmos, pienācis tikai viens – no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB). Lasītāji atcerēsies, ka laikā pirms 2006. gada Saeimas vēlēšanām TP rupji krāpās ar tā dēvētajām “neatkarīgajām trešās personas kampaņām,” un KNAB partijai uzlika ievērojamu sodu – vairāk nekā miljons latu. TP lēmumu pārsūdzēja, un diez vai pašlikvidācijas lēmuma pamatā bija jebkas cits, kā Augstākās tiesas nepārsūdzamais spriedums par labu KNAB. To ļoti noteikti var traktēt kā izvairīšanos no soda maksāšanas, un man jau nebūtu žēl, ja prasību vērstu pret tiem cilvēkiem, kuri organizēja nelegālo kampaņu. Taču vienalga labi, ka TP nu ir norakstīts veidojums, jo sākumā daudzsološā partija, ja ne gluži viena, tad tomēr vairāk nekā citas bija atbildīga par krahu, kurš piemeklēja mūsu valsts tautsaimniecību. Šajā kontekstā arī vērts pieminēt kādreizējo Saeimas Juridiskās komisijas vadītāju Vinetu Muižnieci, kura ir apsūdzēta dienesta viltojumā. Fabula šim stāstam ir labi zināma un pietiekami konkrēta, un jācer divas lietas. Pirmkārt, ka notiesāšanas gadījumā tiesa pret V. Muižnieci vērsies ar visu likuma bardzību, jo likumprojekta par partiju finanšu pārkāpumu kriminalizēšanu nobēdzināšana tomēr ir pietiekami nozīmīgs pārkāpums, kas kārtējo reizi liecināja, ka TP ļaudis sevi uzskatīja par nesodāmiem. Lai Temīda darbojas!

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!