Pētījums

Paper tigers or sleeping beauties? National Parliaments in the post-Lisbon European Political System


Gads:
2011
Organizācija:
Centre for European Policy Studies (CEPS)


Autori

Providus


Pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā joprojām ir vairākas neskaidrības attiecībā uz nacionālo parlamentu iesaisti Eiropas pārvaldības sistēmā. Nacionālo parlamentu 10000 deputātiem būtu jāaizstāv ES likumdošanā subsidiaritātes princips.

Šobrīd aptuveni ceturtā daļa likumu ir saistīti ar ES tiesību aktiem. Taču nav skaidrs saskaņā ar Lisabonas līguma jaunajiem noteikumiem, kad darbība ir nepieciešama no atsevišķiem dalībvalstu parlamentiem un cik gadījumos ir nepieciešama kolektīva atbilde. Līdz brīdim, kamēr „kolektīvā” balss netiks apvienota efektīvā veidā, nacionālie parlamenti paliks „papīra tīģeru” lomā ES likumdošanas procesā. Nacionālo parlamentu loma varētu būt lielāka, veicinot labu pārvaldību ES. Neskatoties uz nacionālo parlamentu ierobežoto vēlmi aktīvi iesaistīties ES jautājumos, aktivitāte šajā jomā pieaug kaut arī atšķirīgi dažādās ES dalībvalstīs.

Paper tigers or sleeping beauties? National Parliaments in the post-Lisbon European Political System

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!