Raksts

Padarīt Latviju labāku


Datums:
17. novembris, 2011


Šajās dienās būs daudz apsveikumu Latvijai un atzīšanās mīēstībā. Lentīšu un svecīšu. Un gaismu un salūta.

Nedaudz paliek žēl, ka daudzi atceras savu lielo valsts mīlestību tikai svētkos un tad, kad tas ir kāda pasākuma ietvaros. Vai tad nevajag mīlēt savu valsti katru dienu? Pārtraukt krāpties ar nodokļiem un ķengāt Latviju ikdienā, vainojot visās savās problēmās? Ja nu tas ir kā ar laulību, kurā ikdienā vīrs sit savu sievu, bet 8.martā atnes neļķes. Un visas nesaskaņas tiek nogludinātas. Nogludinātas līdz tai reizei, kad sievu nejauši nosit vai viņa aizbēg.

Es gribu apsolīt Latvijai, ka sūdzēšanos draugiem par ikdienas nekārtībām un muļķīgajām lietām, kuras rada rutīnā un aizvainojumā par nenovērtētu darbu iegrimuši ierēdņi, aizvietošu ar mēģinājumu vismaz dot viņiem ziņu par to, ka kaut kas nav kārtībā, vai centieniem to izmainīt. Un es te nerunāju par lielām lietām kā Cietumu politikas vai Imigrantu politikas izmainīšanu. Es runāju par sīkumiem, kas nomoka mūsu ikdienu – par netīru ūdeni krānā, par bērniem nedrošām šūpolēm spēļu laukumā vai bērnu ratiem nepieejamām pašvaldību ēkām. Jo es ticu, ka dažreiz tā lieta, kas mūs ikdienā kaitina, nevienam varbūt nav ienākusi prātā.

Vakar es pasniedzu lekciju patiešām iedvesmojošiem studentiem Gribu Augt lekciju ietvaros, ko rīko Izaugsmes kvartāls. Par to, ka ne vienmēr vajag rakstīt iesniegumus un skraidīt no viena kabineta uz otru, lai kaut kas notiktu, bet daudz ko var izdarīt ar interneta rīku palīdzību. Daudz ko, bet ne visu. Tomēr, kamēr mūsu, kas vēlas atvieglot pilsoņu līdzdalību internetā, nekļūs vairāk, daudziem nāksies maldīties pašvaldību iestāžu gaiteņos. Par to arī lekcija.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!