Raksts

Olga Procevska: Kā lasīt Satversmes preambulas projektu?


Datums:
27. oktobris, 2013


Foto: madelinetosh

Kā noteikt, kurš pieder pie latviešiem un kurš ne? Kas ir latviskā dzīves ziņa un kristīgās vērtības? Šie ir tikai daži no jautājumiem, kas rodas, lasot Satversmes preambulas projektu.

Pirms dažām nedēļām Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits LR Saeimas Juridiskajai komisijai un Latvijas sabiedrībai prezentēja savu Satversmes preambulas projektu. Līdz ar publiskošanas brīdi tā radījusi lielu daudzumu kaismīgu strīdu un diskusiju. Kas ir pateikts Satversmes preambulas projektā un kā mums 21. gadsimtā to lasīt?
Piedāvājam noklausīties Latvijas Universitātes sociālo zinātņu doktora grāda kandidātes Olgas Procevskas publisko lekciju un diskusiju audio formātā. Ieteicams vienlaikus sekot līdzi preambulas tekstam, kas skatāms prezentācijā. Lekcija notika 25.oktobrī Birojnīcā, Berga Bazārā diskusiju ciklā ‘Kā?’

Diskusija pēc lekcijas

Vai preambula neko nemaina, tikai norāda virzienu, kādā Satversmes pamatlicēji domājuši? Kāpēc tieši šis ir tas laiks, kad spriežam par Satversmes preambulu? Vai mēs esam unikāli, vai arī preambulu ‘zeitgeist’ klīst pa visu Eiropu? Klausieties diskusiju:


Kā tikt pie kvalitatīvas un leģitīmas Satversmes preambulas?


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!