Raksts

NVO pārvaldes rokasgrāmata


Datums:
03. decembris, 2004


Autori

Providus


Gads: 2004Autors: Dr. Merilina Vjata ([i]Marilyn Wjatt[/i]), NVO konsultante, VaršavaLīdzautori: Emīls R. Stalis, NVO konsultants, Rīga, Raimonds Stīvens ([i]Raymond Stephens[/i]), NVO konsultants, RīgaFinansētājs: [i]Charles Steward Mott Foundation[/i], “Freedom House”, [i]Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe[/i]Valoda: angļu val.

Anotācija

Centrālajā un Austrumeiropā Nevaldības organizācijas (NVO) darbojas neparastā vidē, ko veidojusi komunistiskā pagātne un neseno gadu sarežģītās politiskās, sociālās un ekonomiskās pārmaiņas. Rietumos ierastie pārvaldes modeļi neatbilst šīs vides situācijai, tāpēc rokasgrāmata “A Handbook of NGO Governance” piedāvā vadlīnijas, kas reģionā varētu veicināt kopēju izpratni par pārvaldi un palīdzēt teorijas pielietot praksē. Šīs vadlīnijas balstās uz 8 labas pārvaldības principiem, kas ir būtiski NVO pārvaldībai visā pasaulē:

  1. NVO ir atbildīgas savām kopienām;
  2. Laba pārvaldība ir atbildības pamatforma;
  3. Labai pārvaldībai ir formāla struktūra;
  4. Labā pārvaldībā menedžments un pārvaldība tiek nošķirti;
  5. NVO ir veidotas noteiktas misijas īstenošanai;
  6. NVO veicina augstākos profesionālos un ētiskos standartus;
  7. NVO atbildīgi lieto resursus;
  8. NVO ir atsaucīgas pret kopienām, kurām kalpo.

Rokasgrāmatā ir izklāstīti iepriekš minētie vispārpieņemtie NVO pārvaldes principi un to ieviešanas vadlīnijas, bet atsaucēs norādīts, kā no teorijas pāriet uz praksi šo principu īstenošanā, ņemot vērā reģiona kontekstu. Organizācijām tiek piedāvāta vadlīniju īstenošanas anketa, kuru aizpildot organizācijas var pārbaudīt savu pārvaldības kapacitāti. Iekļauts arī resursu saraksts, kas sniedz plašāku informāciju par NVO pārvaldi Centrālajā un Austrumeiropā.

A Handbook of NGO Governance (angliski, PDF, 1,4 MB)(Pievienotais failspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!