Raksts

NVO līdzdalība politikā


Datums:
12. februāris, 2004


Autori

Jānis Strazdiņš


Uzstāšanās konferencē "NVO līdzdalība lēmumu pieņemšanā" 2004.gada 30.janvārī

Man ir liels prieks, ka NVO mani labi iespaido. Ceru, ka turpmākā sadarbība vainagosies ar likumprojekta pieņemšanu. Sākšu ar politikas būtību – sabiedrisko attiecību veidošanu, finansu pārvaldi, valsts pārvaldi un svarīgu likumu pieņemšanu.

Man ļoti patīk LJP buklets, jo tajā ir visa svarīgākā informācija par organizācijām un to darbību. Ar šo bukletu esat atklājuši atslēgu labai attīstībai. Vieni birokrāti neizglābs, ja politiķi nestimulēs un nedos finanses. Pēc neatkarības atgūšanas bija daudz politiķu, kas teica un darīja tā – visu noārdīja un vēlējās būvēt no jauna, bet patiesībā ar to būvēšanu tā ir kā ir, tās rezultātā ir notikusi sabiedrības noslāņošanās, ir ļoti daudz bagāto, bet tikpat daudz ir nabago, salīdzinoši ar citām valstīm. Un nav vidusslāņa, kas arī grauj sabiedrību. Tagad labi dzīvot krodziniekiem, spēļu industrijas pārstāvjiem, alkohola ražotājiem, narkotiku izplatītājiem – tas viss notiek. Bet nav mehānisma, kas rūpētos par visu sabiedrības slāņu attīstību, un tā nedrīkst dzīvot nākotnes politiķi – Jūs. Pirmā partija nav rīkojusies tālredzīgi, izlecot no koalīcijas, mēs, Zemnieku Savienība, arī tik muļķīgi reiz izdarījām un zaudējām savas pozīcijas uz veselu Saeimu un tagad esam atpakaļ.

Nils Muižnieks: Viss Jūsu rokās!

Strazdiņš: Atgriezieties koalīcijā! Jauniešiem pēc iespējas ātrāk jāiet politikā, lai iegūtu pieredzi.

No dzīves, es kā narkologs izstrādāju tabakas ierobežošanas likumu, to pieņēma, bet alkohola ierobežošanas likumu ne, jo daudzi alkohola ražošanas uzņēmumi pārgāja privātās rokās, un, ja es neienāktu politikā, es vispār neko nevarētu izdarīt. Tā es nonācu Rīgas Domē un vēlāk arī 8.Saeimā – ne visai tīrajā virtuvē. Mēs nodibinājām Rīgas Narkoloģijas profilakses centru, caur kuru var ietekmēt procesus, un divu gadu laikā situācija ir mainījusies un narkomānu skaits ir mazinājies. Mūsu pētījumi ir atrodami mājas lapā www.narcomania.lv un arī citās, tāpēc svarīga daļa ir pētījumu sagatavošana, kas pozitīvi ietekmē darbu. Bet cīņa ir nežēlīga, ja aiz negācijām stāv lieli finansiāli spēki. Jā, atrodas arī tādi, kas spēj to izdarīt. Politika ir tīra, cēla un arī netīra. Aicinu jūs iesaistīties tai tīrajā un cēlajā un sadarboties ar politiķiem, jo mēs bez Jums arī esam nekas. Svarīgi ir iesaistīties, jo, ja Jūs nebarosiet savu armiju, tad drīz barosiet svešu armiju.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!