Raksts

NVO aicinājums struktūrfondu uzraudzības komitejās iekļaut nevalstiskās organizācijas


Datums:
06. aprīlis, 2004


Autori

Providus


2004.gada 26.marts. Informāciju sagatavoja Lolita Čigāne, SPC "Providus" pārstāve.

Septiņpadsmit nevalstiskās organizācijas aicina nemainīt pašlaik spēkā esošo kārtību, kas paredz Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu Vadības komitejās piedalīties sociālajiem parteriem, tajā skaitā nevalstiskajām organizācijām. Aicinājums nosūtīts Ministru prezidentam un visiem ministriem.

Otrdien, 30. martā Ministru kabinetā tiks izskatīti “Noteikumi par Eiropas Savienības struktūrfondu vadību”, kuros svītrota norma par nepieciešamību struktūrfondu vadības komitejās piesaistīt sociālos partnerus.

Aicinājumu parakstījušas Pasaules dabas fonds, Eiropas kustība Latvijā, Sabiedrība par atklātību “Delna”, Latvijas dzimumu līdztiesības apvienība, Resursu centrs sievietēm “Marta”, Latvijas jaunatnes padome, Sabiedriskās politikas centrs “Providus” un citas organizācijas.

“Mēs uzskatām, ka sociālo partneru un nevalstisko organizāciju klātbūtne šo komiteju sastāvā ne tikai padarītu struktūrfondu apgūšanas procesu taisnīgāku sabiedrības acīs, bet arī nodrošinātu labāku sabiedrības interešu ievērošanu saskaņā ar Attīstības plānā noteiktajām prioritātēm”, teikts nevalstisko organizāciju aicinājumā.

Vadības komitejām sekmīgā struktūrfondu apguvē būs izšķiroša nozīme. Tās apstiprinās atklāto konkursu veidlapas, vadlīnijas un līgumu projektus ar struktūrfondu saņēmējiem, saskaņos grantu shēmas un to apsaimniekotājus, izskatīs un saskaņos nacionālo programmu un nacionālās programmas projektus un apstiprinās līgumu projektus.

Pašlaik spēkā esošie 2003. gada 2. septembrī apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 paredz nevalstisko organizāciju klātbūtni struktūrfondu Vadības komitejās.

Nevalstiskās organizācijas apsveic lēmumu iekļaut sociālo partneru un nevalstisko organizāciju pārstāvjus struktūrfondu Uzraudzības komitejā. Tomēr uzskata, ka šī komiteja, tiekoties divreiz gadā, veiks tikai vispārēju, stratēģisku pārskatu pār struktūrfondu apgūšanu un nevarēs nodrošināt pastāvīgu uzraudzību.

Sīkāka informācija: Lolita Čigāne, SPC “Providus”, tel 7039276
NVO, kuras parakstījušas dokumentu: Brīvprātīgo NVO atbalsta centrs “Meridiāns Plus”, SOA “BEJATA”, SO “Latvijas bāreņu biedrība”, BO SIA “Izglītības iniciatīvu centrs”, Rīgas Samariešu apvienība, Sabiedrība par atklātību “Delna”, SO “Zaļā brīvība”, SO “LMVUK” SO “Sociālā līdzatbildība”, NVO centrs, SO Eiropas kustība Latvijā, Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība, SPC Providus, Latvijas Jaunatnes Padome, 36 jaunatnes org. apvienība, Resursu centrs sievietēm “Marta”, Sorosa fonds Latvija, SO Pasaules dabas fonds


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!