Raksts

Nūrberjs atbild Kleinai


Datums:
18. maijs, 2008


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Pirms dažiem mēnešiem diskutēju ar Ivetu Kažoku par Naomi Kleinas grāmatu „Šoka doktrīna” un kādēļ es to neuzskatu par lasīšanas vērtu grāmatu. Beidzot zviedru debatētājs Jūans Nūrberjs (Johan Norberg) ir laidis klajā atspēkojošu Kleinas argumentu kritiku "The Klein Doctrine: The Rise of Disaster Polemics", kurā viņš iztirzā katru šaubīgo Kleinas tēzi un demonstrē, kā autore ir tendenciozi citējusi un sagrozījusi filozofu tekstus. Tomēr problēmas ar to vien nebeidzās, jo Kleinas apgalvojumiem trūkst arī statistiska pamata - pretēji Kleinas apgalvojumiem kapitālismā dzīvojošās tautas ir kļuvušas pārticīgākas, pasaule ir relatīvi mierīgāka un demokrātiskas institūcijas ir iedibinātas un vēlēšanas notiek aizvien vairākās valstīs.

Jāpiezīmē, ka šis „briefing paper” ir tikai sākums, jo Nūrberjs plāno izdot arī grāmatu, lai iztirzātu Kleinas kļūdas vēl pamatīgāk.

Runājot par Nūrberju pašu varu piezīmēt, ka viņš ir viens no retajiem debatētājiem Zviedrijā, kurš nekaunās atzīt, ka ir klasisks liberālis ar noslieci uz libertārismu, lai arī kreisie žurnālisti viņu ķengā par neo-liberāli. Tomēr neba jau viņa ideoloģiskais virziens ir tik interesants. Nūrberja raksti vienmēr ir faktiem bagāti, loģiski pamatoti un katrs teikums noslīpēts. Ja Nūrberjs kādu citē, tad vari būt drošs, ka viņš nav pārveidojis līdz nepazīšanai citētā autora tekstu, lai “pierādītu” savu ideju. Kuriozi, ka Nūrberjs studenta gados bija īstens kreisais anarhists. Tagad viņš strādā Katona institūtā (Cato Institute).


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!